Niondeklassarna i Emmaboda presterade sämre än väntat

Statistiken visar på en negativ avvikelse.

delningar

Statistiska centralbyrån (SCB), har tagit fram en statistik åt Sveriges kommuner och landsting (SKL), som visar hur andelen elever i årskurs 9 i kommunala skolor som har uppnått kunskapskraven i alla ämnen avviker från ett modellberäknat värde. Statistiken utgår från år 2018.

Med modellberäknat värde menas att man tar hänsyn till bland annat elevsammansättningen, elevernas kön och föräldrarnas utbildningsnivå. Däremot ser man inte till hur undervisningen ser ut exempelvis. Modellen kan därför förklara ungefär 70 procent av variationen i skolresultat.

I Emmaboda har eleverna i årskurs 9 en negativ avvikelse med - 2,4 i värde. Negativt låg även Nybro med - 3,7. Bäst i Kalmar län var Mörbylånga som låg på en positiv avvikelse med + 12,8 i värde.

Ett värde som ligger på 0 innebär att kommunens resultat ligger på samma nivå som andra kommuner med samma förutsättningar. En positiv eller negativ avvikelse menar att kommunens elever har ett bättre respektive sämre resultat jämfört med andra kommuner med samma förutsättningar.

– Analysen av vad det är som gör att en kommun har en stor avvikelse, oavsett om den är positiv eller negativ, behöver varje kommun göra i sitt kvalitetsarbete, säger Stefan Melén, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar