Nedlagda gruppboendet öppnar igen: "Det var välkommet"

Gruppboendet Morgonstigen. - Foto: Arkiv

Den minskande efterfrågan tvingade politikerna att lägga ner boendet – nu öppnar Morgonstigen återigen.

delningar

I början av april 2016 kallades personalen vid Morgonstigens gruppbostad till ett extrainkallat personalmöte där LSS-boendets dåvarande enhetschef Emma Stål meddelade att verksamheten skulle avvecklas.

– I grunden är detta ett beslut som är fattat i individ- och familjenämnden och det handlar helt och hållet om att efterfrågan på gruppbostäder har minskat. Vi har färre ansökningar än vad vi har platser, sa Linda Johansson, verksamhetschef i ett uttalande till 24Nybro då.

Sedan dess har behovet av boendeplatser ökat och nu har Individ- och familjenämnden beslutat att återigen öppna upp Morgonstigen.

– Vi har flera personer som har fått godkänt till en plats på gruppboende och då inte kommunen kunde verkställa det så beslutade vi om att öppna upp Morgonstigen igen under våren här, säger individ- och familjenämndens ordförande Bodil Bagert (KD).

En person har redan flyttat in och flera kan komma att göra detsamma under våren här. Totalt ska det bli fyra lägenheter.

– Vi har en person som redan har flyttat in och vederbörande är jättenöjd med boendet och tycker det är jättefint. Nu blir det till att iordningställa resterande lägenheter här under våren, säger hon och fortsätter.

– Vi fick en ekonomisk överskott av investeringar under 2018 på 600 000 kronor. Om kommunstyrelsen säger ja till förslaget så kommer vi att ta pengarna och fräscha upp boendet.

Anledningen till att politikerna beslutat att öppna upp boendet igen är på grund av kön.

– I dagsläget tar det för lång tid från beslut till att de placeras på ett boende och det kan göra att kommunen kan dömas till vite. Det kostar helt enkelt pengar att inte följa lagen och den risken vill vi inte ta. Så det här beslutet är välkommet, säger hon och avslutar.

– Det har legat i pipelinen ganska länge. Vi måste kunna verkställa denna typ av beslut. Det är inte så att personerna i dag är bostadslösa men alla människor vill ha ett eget liv och vi tror att det här kommer att höja livskvalitén hos dessa individer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar