Laddar

Nämnd oense om tillstånd efter myndighetens ändring

Rullstolsburna Siv Johansson vann kampen om parkeringstillstånd mot Nybro kommun efter ändring av länsstyrelsen.

delningar

Hon råkade ut för en svår trafikolycka 2002 och fick omfattande skador i ben och fötter. Sedan dess har Siv Johansson varit rullstolsburen.

I 15 år har Siv och hennes make Rune ansökt om parkeringstillstånd för bilen och fått den beviljad varje gång – tills april i år.

I våras beslutade myndighetsnämnden nämligen att avslå hennes ansökan om förnyad parkeringstillstånd med motiveringen: ”Nämnden anser att ert hjälpbehov inte är så regelbundet och omfattande att ni därför kan invänta förare vid målpunkten”.

– Vi beslutade i ärendet i april och valde att avslå ansökan på vissa premisser. Regelverket säger att är man passagerare och kan invänta förare vid målpunkt ska ansökan avslås, säger Milred Persson (M). 

Paret Johansson överklagade beslutet till länsstyrelsen, som valde för drygt två veckor sedan att köra över Myndighetsnämndens beslut och upphäva avslaget. Istället gav man Siv och Rune Johansson rätt och beviljade ett nytt parkeringstillstånd – något som myndighetsnämnden i Nybro kommun var oense om.

 

– Vi i nämnden hade två alternativ när vi fick länsstyrelsens beslut. Antigen överklaga till transportsstyrelsen eller att bekräfta länsstyrelsens beslut. Vi var inte eniga. Vi i moderatgruppen ville göra en överklagande medan andra partierna ville låta det vara. Valet föll på länsstyrelsens beslut efter att röstningen slutat 3-2.

Moderaterna med Milred Persson i spetsen tyckte att det fanns lagar och regler som inte kan tolkas på ett enda sätt och ville därför pröva beslutet åter.

– Vi anser ju att lagar och regler ska följas, och ska följas på ett rättvist sätt. Här drabbas den enskilde människan, inte bara Siv utan alla som ansöker om ett parkeringstillstånd. Därför vill vi att det ska bedömas lika så alla svenska medborgare får samma bedömning oavsett i landet det gäller, avslutar hon.

Totalt finns det för närvarande sex stycken liknande ansökningar i kommunen. 

Relaterade artiklar