Myndighetens uppmaning: Detta måste du veta

Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör. Foto: Tullverket.

"Läs på och kontakta oss", säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör för Tullverket i ett pressmeddelande.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Har vi gjort tillräckligt? Har vi tänkt på allt? Det är frågor som du bör ställa dig inför risken att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 29 mars, menar Tullverket.

Det brittiska parlamentet har beslutat att begära en förlängning av tiden, men risken för att Storbritannien lämnar EU utan att det finns ett utträdesavtal är ännu inte undanröjd.

Många av bestämmelserna gäller den kommersiella handeln men det finns också en hel del bestämmelser som gäller privatpersoner. Det är därför viktigt att du som privatperson förbereder dig på hur brexit kan påverka dig.

 Läs på och kontakta oss på Tullverket om du fortfarande är osäker på vad en hård brexit kan innebära för dig. Det är vår uppmaning, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör för Tullverket i ett pressmeddelande.

Om du handlar på nätet bör du tänka på:

✓ All distanshandel med länder utanför EU beskattas med svensk moms oavsett värde på varorna.

✓ Tullavgifter kan tillkomma om du handlar varor som kostar mer än 1 600 kronor.

✓ Läkemedel får du inte föra in till Sverige via post eller paket från ett land utanför EU.

Om du reser bör du tänka på:

✓ Har du handlat utanför EU får du tullfritt föra in varor till ett värde av 4 300 kronor om du reser med flyg eller färja. Om du reser på något annat sätt är motsvarande summa 3 000 kronor. Tänk på att du måste deklarera varor som överskrider beloppen.

✓ Reser du in i EU med mer än 10 000 euro i kontanter ska du deklarera pengarna.

✓ Alkoholinförsel från land utanför EU är begränsat till 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl.

✓ Gränsen för tobak är 200 cigaretter.

✓ För dig som ska jaga eller tävla och reser med skjutvapen mellan Sverige och ett land utanför EU gäller särskilda regler. Särskilda regler gäller också om du köper eller säljer ett vapen till ett land utanför EU.

✓ När du reser till Sverige med din hund eller katt från land utanför EU gäller särskilda regler.

✓ Med vissa få undantag får du inte föra in animaliska produkter som exempelvis kött och mjölkprodukter till EU om du inte har tillstånd för det.

✓ Du får inte föra in så kallade Cites-föremål. Cites-föremål är djur och växter eller produkter gjorda på djur och växter som är utrotningshotade.

I EU-kommissionens vägledningsdokument inför en hård brexit beskrivs vilka konsekvenserna blir om Storbritannien över en natt lämnar EU och de spelregler som i så fall träder ikraft över en natt. 

– EU är en tullunion, vilket innebär att samma regler gäller oavsett om det är ett svenskt, spanskt eller slovakiskt företag som ska genomföra en import eller en export. Det ska inte råda någon tveksamhet hur regelverken ska tolkas, och därför är det bra att EU-kommissionen nu klargör vad som gäller i händelse av en hård brexit, konstaterar Charlotte Svensson.

För svenska företag som handlar med Storbritannien kan informationen på Tullverkets hemsida vara till stor hjälp. I slutet av januari skickade Tullverket tillsammans med Statistiska Centralbyrån brev till drygt 5 000 företag med rekommendationer kring hur de kan förbereda sig för en situation där handeln med Storbritannien likställs med handeln med andra länder utanför EU.

Men vidden av en hård brexit har nog ändå inte blivit klar för alla, menar Charlotte Svensson – inte minst då tullproceduren ibland är komplicerad och omfattar mer än vad många känner till.

Omställningen kommer att vara extra stor för de företag som inte har någon erfarenhet av export och import, det vill säga som idag bara bedriver handel med länder inom EU.

– Det handlar inte bara om att man ska betala tull för en vara, utan också om att man till exempel måste ha ett Eori-nummer för att kunna lämna tulldeklarationer och ansöka om tillstånd. Att det finns en risk för en hård brexit har nog de flesta förstått, och jag vill passa på att poängtera att man även som privatperson påverkas. Har du planer på att näthandla eller resa från Storbritannien i slutet av mars så har du all anledning att ta del av vår information, säger Charlotte Svensson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar