Laddar

Missfärgat vatten i centrala Nybro: ”Undvik vittvätt”

Nybro Energi meddelar att det förekommit missfärgat vatten.

delningar

På måndagen gick Nybro Energi ut med att det förekommit missfärgat vatten på Hallandsgatan i Nybro. Något som enligt kommunikatören Pernilla Klintberg ska vara helt ofarligt.

– Det kan bli så med gamla ledningar. Det är helt ofarligt men kan se lite otrevligt ut. Det man bör göra är att undvika vittvätt, säger hon och fortsätter.

– Området som det berör är ett område som vi projekterar för, så det kommer bli bättre med tiden.

För att få bort det missfärgade vattnet kan man enligt Nybro Energi spola i kranen ett tag för att få det att försvinna.

Bolaget har även ställt ett par brandposter på rinn för att spola ur systemet.

 

 

Nybro Energi ger dig tips om ditt vatten är missfärgat: 

Vattnet är gult eller brunt: Det beror på att rost av olika orsaker kan följa med vattnet från ledningarna. En anledning kan till exempel vara att ett ledningsarbete utförts i närheten. Rost är inte skadligt för hälsan, men ser inte trevligt ut och bör åtgärdas. Oftast räcker det med att öppna en kran och spola ordentligt tills vattnet blir klart.

Vattnet är vitt/gråvitt: Vattnet innehåller luft som bildar mikrobubblor när det tappas upp. Efter någon minut försvinner bubblorna. Detta är helt ofarligt.

Vattnet är svart: Det beror på mangan, ett naturligt grundämne som finns i grundvatten. Spola rejält i minst tio minuter och se om det försvinner.

Vattnet är grönt: Om du har fjärrvärme är det förmodligen hål på värmeväxlaren. Värmeväxlarvattnet är färgat grönt just för att detta skall synas.

Vid missfärgning: Om vattnet är missfärgat bör du undvika att tvätta vittvätt. Kontakta Nybro Energi om vattnet är missfärgat även efter en stunds spolning.

Relaterade artiklar