Laddar

Många bostadssäljare drabbade av oseriösa köpare

Så många svenskar har råkat ut för opålitliga budgivare.

delningar

Att köpa och sälja bostad är en av livets största affärer.

Det är också något som de flesta bara gör någon eller några gånger i livet. Bjurfors har i en SIFO-undersökning låtit ställa frågor till svenskarna om deras erfarenheter kring budgivning i samband med bostadsaffärer.

Undersökningen visar bland annat att en av fyra som någon gång har sålt en bostad, har varit med om budgivare som de upplevt som oseriösa.

– Fram till i somras var det vanligt att spekulanter var med i flertalet parallella budgivningar. Det slutar förhoppningsvis med att spekulanten köper en av dem och då drar man sig tillbaka från de andra budgivningarna. Det kan av andra budgivare upplevas som oseriöst om en budgivare plötsligt inte är med i processen längre, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

I undersökningen framkommer också att en av tio har sålt sin bostad till köpare som inte hade det högsta budet.

– Det kan bero på en rad orsaker. Kanske är en budgivare mer flexibel med tillträdesdatum. I andra fall handlar det om rent personliga saker som att någon beter sig på ett sätt som gör att man misstänker att det kan bli en mer omständlig process att sälja till en viss budgivare, säger Fredrik Kullman.

Undersökningen visar också att 14 procent av de som någonsin lagt ett bud på en bostad har gjort det utan att haft lånelöfte eller utan att vara säker på att kunna genomföra affären.

– En del budgivare har en övertro på sin egen ekonomi och köpkraft. Det är därför väldigt viktigt att mäklare säkerställer att det finns riktiga bud som har täckning, säger Fredrik Kullman.

Relaterade artiklar