Magdalena Andersson (S): Då kan alkoholskatten ändras

Magdalena Andersson (S), finansminister. Foto, vänster: Hans Christiansson/Mostphotos. Foto, höger: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Under tisdagen träffades EU-ländernas ekonomi- och finansministrar för att diskutera bland annat alkoholskatten.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

EU-ländernas ekonomi- och finansministrar möttes i Bryssel under tisdagen för att diskutera bland annat skatter inom EU. Där representerade finansminister Magdalena Andersson (S) Sverige.

Förslaget om en skatt digitala tjänster behandlades senast av Ekofinrådet i december 2018, men då kunde inte rådet nå en överenskommelse.

Under tisdagen samlades ministrarna igen, där förslaget är att digitala företag som Amazon och Google ska beskattas - något som bland annat den svenska regeringen motsätter sig.

Enligt den svenska regeringen skulle den digitala beskattningen utgå från där varor och tjänster konsumeras, inte där värde skapas, produkter tillverkas, och forskning och utveckling äger rum. Det är något som skulle kunna slå mot ett digitalt exportland som Sverige, vilket Breakit först rapporterade om.

Inför tisdagens möte kommenterade Magdalena Andersson (S) även EU:s regler om punktskatter på alkohol som ska diskuteras.

Alkoholskatten är en punktskatt som måste betalas för alkoholhaltiga drycker som bland annat öl, vin och sprit. Varje land inom EU bestämmer självt sin alkoholskatt, men det finns gemensamma förfarandebestämmelser för beskattningen.

Enligt finansministern är hon intresserad av att studera möjligheten till en mer proportionerlig skatt i förhållande till alkoholinnehållet.

"Då får man en närmare koppling till folkhälsan än i dag. Det tycker jag man ska titta på i så fall", sade hon till nyhetsbyrån Direkt under tisdagen.

Blir förslaget verklighet så kan samtidigt småtillverkare komma att undantas från skatten i EU.

Enligt Andersson (S) förespråkar dock EU:s ordförandeland Rumänien en för hög skattegräns på 150 liter per år.

"Dessa siffror framstår som helt orimliga. Det skulle kunna påverka Sverige om icke-beskattad alkohol för eget bruk kommer i omlopp", sade hon till nyhetsbyrån Direkt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar