LSS saknades i regeringens budget: "Stor frustration"

Stor frustration runt om i landet över uteblivna satsningar på LSS i övergångsregeringens budget.

delningar

LSS har varit en het fråga de senaste åren. En som har stridit för LSS-reformen är Nybropolitikern och Riksdagsledamoten Jimmy Loord (KD).

Han är en av många som är missnöjd med övergångsregeringens budget där LSS-satsningarna uteblev.

– Den avsatta rödgröna regeringen har under flera år sakta men säkert ägnat sig åt ett slags smygavveckling av LSS-reformen. Regeringen gav exempelvis Försäkringskassan direktiv i regleringsbrevet 2016 att minska antalet timmar inom den statliga assistansersättningen och tillsatte en utredning med huvudsyfte att minska kostnaden för assistansen. Samtidigt har regering varit passiv när ny rättstillämpning fått stora negativa konsekvenser, säger den kristdemokratiske riksdagsledamoten Jimmy Loord och fortsätter.

– I valrörelsen var alla partier rörande överens om att det var akut att vidta åtgärder för att upprätta LSS. Tyvärr verkar det från många håll endast varit valrörelseretorik. Det är fortfarande akut att vidta åtgärder för att rädda dem som varje dag tvingas kämpa i LSS-krisen. Från Kristdemokraternas sida har vi bland annat pressat på i frågan genom att lägga ett så kallat utskottsinitiativ i socialutskottet i riksdagen. Vi gjorde det på första mötet efter riksdagens öppnande för att så snabbt som möjligt få till en snabb lagförändring.

Loord (KD) menar nu på att det kan komma att samarbetas kring frågan från olika partier.

– Det verkar som att det nu skapas öppningar från de andra partierna och att de nu har landat i att de är villiga att stödja och ställa sig bakom vårt initiativ. Om utskottet enas anser vi att utskottet kan ge mandat till en övergångsregering att agera. Efter tisdagens möte i socialutskottet när KD lyfte initiativet igen, känner jag mig försiktigt positiv då jag upplevde att det nu finns ett brett politiskt samförstånd för att förändra situationen. Vi kan inte passivt stå bredvid och se på i denna akuta situation, säger Loord och avslutar.

– Tyvärr har detta blivit en långbänk och det kommer nu visa sig när partierna presenterar sina budgetar huruvida man är villig att i realiteten satsa resurser för att rädda LSS.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar