Laddar

Loord: ”Regeringens klåfingrighet är upprörande”

Jimmy Loord (KD) regerar på den senaste utredningen om föräldraförsäkringen.

delningar

Under måndagen överlämnades utredningen om föräldrarförsäkringen till socialministern Annika Strandhäll. Utredningen innehåller förslag om ytterligare kvotering av dagarna.

– Nu är detta bara en utredning men jag upprörs över med vilken klåfingrighet nuvarande regering fortgår i sin ambition att bestämma över familjers vardag. Varje familj är unik och det måste vara familjerna själva som bestämmer hur man vill fördela föräldraförsäkringen, säger riksdagskandidat Jimmy Loord (KD)

I förslaget till socialministern Annika Strandhäll ligger också de 90 lägstanivådagarna som enligt Jimmy Loord ska plockas bort.

– Att man dessutom föreslås att ta bort de 90 lägstanivådagarna gör det svårare för familjer att vara hemma en längre tid med barnen. Ifrån att kunnat ta ut 480 dagar under småbarnsåren ska man nu enligt förslaget bara kunna få ta ut 390 dagar.

I praktiken innebär den nya förslaget kortare föräldraledighet med tre månader, vilket enligt Loord tvingar in barnen att snabbare komma in i kommunal omsorg. Det är inte den bästa lösningen för alla barn, menar Loord.

– Det är intressant att när regeringen väljer ingångar för utredningen så saknas det viktigaste av alla perspektiv, nämligen barnperspektivet. Samtidigt så är det tyvärr kanske symptomatiskt för regeringens familjepolitik. Att pappor tar ut mer föräldradagar är viktigt men familjer bör inte acceptera att fungera som uppfostringsobjekt av den rödgröna regeringen. Som Kristdemokrat kommer jag alltid slåss för familjers rätt att själva få bestämma, avslutar Loord

Relaterade artiklar