LISTA: Viktigaste avdragen du inte får missa när du deklarerar

Genrefoton: Matilda Larsson, Flickr/Magnus D.

Därför bör du inte godkänna din deklaration för fort, enligt experterna.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Tiden börjar närma sig för miljoner svenskar att deklarera.

Nytt för i år är att du kan få din skatteåterbäring redan i april, även om du inte har en digital brevlåda.

Jämförelsesajten Compricer tipsar dock att du som ska deklarera inte bör falla för frestelsen att godkänna din deklaration tidigt, innan du har hunnit se över potentiella avdrag – på så sätt kan du tjäna tusenlappar.

1. Ränteavdrag

Du kan få ränteavdrag om du har ett lån med ränta som betalats under året. Har ränta betalats i förskott, medges inte avdrag för den del av räntan som avser tiden efter den 31 januari året efter inkomståret.

Om ränteavdrag medför att underskottet av kapital överstiger 100 000 kronor medges skattereduktion med 21 procent för det överskjutande beloppet, enligt Skatteverket. Avdrag för räntor sker automatiskt utan att du själv behöver göra någonting.

2. Rut- och rotavdrag

Du som köper rot- eller ruttjänster ansöker inte själv om rot- eller rutavdraget. Det gör den som har utfört arbetet. Hen drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig.

Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.

3. Bostadsförsäljning

När du har sålt en bostad ska du deklarera försäljningen. Det gäller alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus.

När du säljer får du göra avdrag för mäklararvodet, annonsutgifter, homestyling och fotografering. Spara därför kvitton och fakturor. Skatteverket har ett beräkningsverktyg där du kan få hjälp att räkna ut möjligt uppskovsbelopp.

4. Resor till och från ditt arbete

Om du reser till och från ditt arbete kan du under vissa förutsättningar få avdrag för dina utgifter. Du kan dock bara få avdrag för den del av dina utgifter som är högre än 11 000 kronor, enligt Skatteverket.

Om du reser med kollektivtrafik kan du få avdrag för utgifterna om avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst två kilometer.

Om du reser med bil eller motorcykel har du rätt att göra avdrag om avståndet är minst fem kilometer och du dessutom har gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med om du åkt kollektivt.

5. Uthyrning av din bostad

All uthyrning av privatbostäder (villor, lägenheter och fritidshus) och hyresrätter beskattas under inkomst av kapital med 30 procent.

Avdrag medges för:

Bostads- och hyresrätt: Schablonavdrag med 40 000 kronor + den del av  föreningsavgiften eller hyran som avser den uthyrda bostadsdelen.  

Småhus och ägarlägenhet: Schablonavdrag med 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten.

6. Pensionssparande

Pensionssparavdraget med ett fast belopp har slopats från och med inkomståret 2016. Men du som helt saknar pensionsrätt i din anställning eller har inkomst av enskild näringsverksamhet har fortfarande möjlighet att göra avdrag för pensionssparande under vissa förutsättningar.

Om du helt saknar pensionsrätt i anställning – det vill säga bara har rätt till allmän pension enligt lag – och har pensionssparat i pensionsförsäkring eller på pensionssparkonto kan du göra avdrag för försäkringspremierna respektive inbetalningarna på kontot.

Du kan läsa mer om reglerna för pensionsavdrag här.

7. Kapitalförluster

Avdrag för kapitalförlust medges i inkomstslaget kapital. Avdrag för kapitalförlust kan medges i samband med försäljning av:

✓ Aktier och andra marknadsnoterade värdepapper.

✓ Bostadsrätt.

✓ Oäkta bostadsrätt.

✓ Privatbostadsfastighet (småhus och ägarlägenhet).

✓ Ej marknadsnoterade värdepapper som exempelvis premieobligationer, fordringar, aktier med mera.

✓ Privata tillgångar som räknas som kapitalplacering (exempelvis ädelmetaller och ädelstenar, bankfackskonst).  

8. Jobb på annan ort

Om du arbetar på annan ort än din hemort kan du göra avdrag för kostnaden för en hemresa varje vecka. För att få avdraget ska du behöva resa mer än 50 kilometer och du ska ha övernattat på arbetsorten.

Under den första månaden av vistelsen på arbetsorten får du dra av antingen den faktiska utgiftsökningen för måltider och småutgifter eller ett schablonbelopp. Schablonbeloppet är 110 kronor per dag inom Sverige.

Du får också dra av vad du själv har betalat för boendet på arbetsorten. Om du inte kan visa din kostnad för boendet, men kan styrka att du har övernattat på arbetsorten får du dra av 110 kronor per natt inom Sverige.

9. Arbetsredskap

Du kan få avdrag för datorer, surfplattor, maskiner och liknande i vissa fall.

För att få avdrag krävs att datorn är nödvändig för att kunna fullgöra arbetet, att arbetsgivaren inte tillhandahåller möjlighet att använda dator och inköpskostnaden måste styrkas.

För maskiner, instrument och liknande krävs för avdrag:

✓ Det ska vara särskild utrustning i form av maskiner, instrument, verktyg m.m. som varit nödvändiga för tjänsten.   

✓ Kostnad ska kunna styrkas med specificerat kvitto.

10. Hobbyverksamhet

11. Parkeringsavgifter

Om du har kört minst 300 mil i tjänsten och använt bilen i tjänsten under minst 60 dagar, men mindre än 160 dagar under året, kan du få avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen för de dagar som du faktiskt har använt bilen i tjänsten.

Om du har kört minst 300 mil i tjänsten och använt bilen i tjänsten under minst 160 dagar under året kan du få avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen för alla dagar som du har använt bilen för resor mellan din bostad och din arbetsplats - även de dagar du inte använt bilen i tjänsten.

12. Arbetsrum

Du kan få avdrag för kostnaden för en arbetslokal om den finns på någon annan plats än i bostaden och om lokalen har varit nödvändig för arbetet. Du får bara ha använt lokalen för tjänsten.

Du kan bara i undantagsfall få avdrag för arbetslokal som är inrymd i bostaden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar