LISTA: Så agerar du vid inbrott

Under sommaren ökar antalet inbrott och få svenskar vet hur de ska agera efter ett inbrott i hemmet. Foto: Bengt Hultqvist / Mostphotos - Foto: Arkiv

Få svenskar vet hur de ska hantera inbrott. Länsbor i Kalmar har dock mer koll än rikssnittet.

delningar

Kantar Sifo har på uppdrag av hemlarmsföretaget Verisure utfört en undersökning kallad "Svenskarna & Trygghet". Syftet med undersökningen var att ta reda på hur stor kunskapen är bland Sveriges befolkning när det kommer till agerande i samband med inbrott.

Resultatet visar att inte ens hälften av svenskarna (endast 46 procent) vet hur man ska gå tillväga efter att ha blivit utsatt för ett inbrott. Högst kunskap anser sig gruppen i 65- till 74-årsåldern ha (59 procent). Av ungdomar mellan 18-29 är två av tre osäkra på hur man ska agera.

– Resultatet är oroväckande eftersom det är viktigt att känna till hur du ska agera om tjuven är framme. Exempelvis ska du aldrig gå in i hemmet om du misstänker att ett inbrott har skett. Det kan skapa en känsla av otrygghet som kan vara svår att bli av med. Detta är extra viktigt att komma ihåg om man har barn som är ensamma hemma under sommaren, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure Sverige, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar dock att Kalmar län skiljer sig från statistiken. Tillsammans med Västmanland hamnar man på andra plats över länen där flest invånare har koll, nämligen 53 procent och därmed sju procentenheter över rikssnittet.

Lägst andel återfinns i Västernorrland, Västra Götaland och Uppsala (41 procent).

–Det är uppenbart att vi behöver prata mer om de här frågorna i samhället. Och särskilt hemma vid middagsbordet så att alla känner sig trygga i hur de ska agera om ett inbrott skulle ske, säger Fredrik Ringborg i pressmeddelandet.

FAKTA

Såhär ska du agera om du har blivit utsatt för inbrott: 1. Gå aldrig in i hemmet om ni misstänker att ett inbrott skett. 2. Ring polisen direkt! 3. Investera i trygghetsåtgärder, som ett larm uppkopplat till larmcentral som kan kontakta polis vid ett inbrott. 4. Om du hunnit in i boendet, rör ingenting innan polisen har kommit. 5. Be om en kopia av brottsanmälan. Försäkringsbolaget kan senare be om en kopia av brottsanmälan. 6. Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag och bifoga en kopia av brottsanmälan Källa: Verisure

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar