LISTA: Ovanliga namnen som Skatteverket stoppar

. - Foto: Mostphotos

Samtidigt kan det bli lättare att få annorlunda namn godkända i framtiden, beroende på utfallet av flera kommande domstolstvister.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det kan ju tyckas vara coolt när filmkaraktärer har namn som bara består av en bokstav, som till exempel Q eller M i James Bondfilmerna.

I kommande domstolsutslag kommer man att avgöra hur speciella namn svenskar i framtiden kommer att få ha. Om Skatteverket får rätt, kommer reglerna att bli tuffare framöver. Om Skatteverket får fel, kan det dock öppna upp för att det blir lättare att få annorlunda namn i framtiden. Det rapporterar TT.

– En enskild bokstav är inte ett namn, och det är inte svenskt namnskick att heta på det sättet, säger Skatteverkets rättsliga expert Anna Ljungberg till nyhetsbyrån.

Det gäller samma sak även för förnamn som kan tolkas som efternamn enligt Skatteverket.

– Man ska kunna se direkt om det är ett förnamn eller ett efternamn, det ska inte kunna ske en sammanblandning, säger Anna Ljungberg till TT.

Personnamnlagen avgör vad du får heta eller döpa ditt barn till och under 2017 gjordes lagen om, så att Skatteverket fick större rätt att neka namn som befinner sig på gränsen.

Den gamla lagformuleringen från 1982 förändrades från att ett namn inte får vara "uppenbarligt olämpligt", till att det inte ska vara "olämpligt".

Nu är det två rättsliga fall som kan avgöra hur Skatteverket kommer att kunna bedöma framtida namnförfrågningar.

Det ena fallet gäller två föräldrar som vill att deras son ska få "J" som ett av sina tre förnamn. Både Förvaltningsrätten och Kammarrätten har gått på parets linje, eftersom förnamn med enstaka bokstäver redan förekommer i Sverige.

Det andra fallet handlar om förnamnet "Ford", som ett par vill ge sin son och som finns i den kanadensiska grenen av familjen som ett 30-tal personer i Sverige redan har som förnamn.

Myndigheten hänvisar istället till att det kan vara förvirrande likt ett efternamn. Dessutom anser de att "Ford" inte är ett traditionellt svenskt förnamn.

LISTA: 20 namn som har fått avslag sedan den nya namnlagen trädde i kraft sommaren 2017:

1. Trollet

2. Papich

3. Prinsessan

4. Amiral

5. Snäckan

6. Kråka

7. Mysco

8. Tegnér

9. Anarquia, Anarkia

10. Pung

11. Think

12. Green

13. Jord

14. Knorren

15. Farmor

16. Pappa

17. Peculiar

18. Superfastjellyfish

19. T-Rex

20. Stormtass

Källa: TT.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar