LISTA: Här är sakerna du måste veta om EU-valet 2019

Snart är det dags för svenskarna att gå till vallokalen och rösta.

delningar

Söndagen den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet, det vi kallar för EU-valet.

I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter från EU:s 28 medlemsländer, varav 20 ledamöter representerar Sveriges väljare. De är med och beslutar om EU:s lagar och budget.

Se videon nedan för att få svar på de vanligaste frågorna kring EU-valet:

EU-valet går till på samma sätt som valen till kommun, landsting och riksdag i Sverige. Du får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen. Du väljer vilket parti du vill ska representera dig i Europaparlamentet.

Du kan rösta på en viss person på partiets lista genom att sätta ett kryss vid namnet. Ett parti måste få minst fyra procent av rösterna för att få plats i Europaparlamentet.

FAKTA

Viktiga datum för EU-valet:

Från 2 maj – rösta utomlands. Röstningen på utlandsmyndigheter kan börja. Röstmottagningen kan starta vid olika tidpunkter och pågå under olika lång tid. Det är också första dagen som en budröst får göras i ordning.

8 maj börjar förtidsröstningen. Nu kan du börja förtidsrösta i någon av lokalerna för förtidsröstning runt om i Sverige. Ta med röstkort och id-handling! Även budröster kan börja lämnas i röstningslokalerna.

23-26 maj – val till EU-parlamentet. Val till Europaparlamentet i alla EU:s medlemsländer.

26 maj – EU-val i Sverige. Vallokalerna har öppet 8.00-21.00. När röstningen har avslutats genomför kommunerna en preliminär rösträkning. Både det preliminära och det slutliga resultatet kommer att visas på www.val.se.

27 maj – rösträkning påbörjas. Länsstyrelsen påbörjar den slutliga rösträkningen.

27 maj - ledamöter börjar bilda grupper. Från den 27 maj påbörjar de nyvalda ledamöterna arbetet med att bilda politiska grupper i EU-parlamentet.

En vecka efter EU-valet. Cirka en vecka efter valdagen fastställer Valmyndigheten valresultatet och utser ledamöter och ersättare.

2 juli - den nya mandatperioden börjar. Det nyvalda Europaparlamentets mandatperiod börjar den andra juli med ett sammanträde i Strasbourg, Frankrike.

Källa: Riksdagen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar