LISTA: Dyraste fällorna – när du köper begagnad bil

Foto: Mostphotos.

Fällorna med begagnat hopar sig och misstagen kan kosta dig tiotusentals kronor.

delningar

Att köra ett bra köp av en begagnad bil blir allt svårare. Bland annat behöver du ha koll på vilket skick ditt potentiella köp är i samtidigt som du behöver ha koll på de juridiska villkor som gäller, rapporterar Allt om bilar.

LISTA: Här är de dyraste fällorna du som köpare ska se upp för:

1. Skador och service

De dyraste problemen du kan få med på köpet är rost och motorproblem. För att upptäcka illa lagade rostskador kan man till exempel peta på ställen som hjulhus och balkar undertill. Ett annat tips är att testa med en magnet för att se om rostskadorna bara lagats med färg och spackel. Viktigt också att se om kamremsbytet är gjort.

2. Mätarfusk och import

Sidoimport och skruvade mätare kan i slutändan innebära en katastrof. Via en tjänst från Carfax kan man få information om bilens ursprung och se om bilen blivit utdömd i något annat land. Den här typen av bilar bör du avstå ifrån även om säljaren verkar ha ärliga avsikter.

3. Bilens ägare

Det är enbart bilens verkliga ägare som kan sälja den till dig. Den uppgiften går att få ut via Transportstyrelsen. Det är också viktigt att kontrollera så att det inte finns lån och skulder på bilen. Kronofogden kan ta bilen i beslag om den är belagd med skulder och avgifter som p-avgifter och fordonsskatt.

4. Köpekontrakt

Rådet är att inte bara nöja sig med ett handslag eller ett handskrivet kvitto. Konsumentverket har en avtalsmall som är bra att använda för ett ordentligt köpekontrakt. Ett urval av uppgifter som är bra att ha med: - Personuppgifter om säljare och köpare. - Årsmodell på bilen och hur många mil den gått - Antal nycklar som finns till bilen och antal som överlämnats. - Leveransdatum

5. Befintligt skick

När det gäller begreppet befintligt skick är det så att Konsumentköplagen och har inte säljaren uppmanat dig att undersöka bilen så går det bra att göra det själv när du kommit hem med bilen. Viktigt är dock att det görs direkt och att du inte väntar med höra av dig till säljaren om något är fel. Om köpare och säljare kommit överens om att bilen köpts i ett speciellt skick så är det svårt att ta sig runt det.

6. Betydelsen av försäkring

Alla fordon måste ha en trafikförsäkring. Därför bör du teckna den samma dag som du registrerats som ägare till fordonet. Annars riskerar du bli bötfälld. Det finns en allmän missuppfattning om att man under ett begränsat antal dagar kan köra på den gamla ägarens försäkring - vilket inte stämmer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar