LARMET: SJ går ut med varning till samtliga resenärer

Foto: Mickes fotosida, Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Under torsdagen varnade SJ för att deras kunder kan ha drabbats. Som åtgärd höjer nu företaget säkerheten för resenärerna.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

SJ gick under torsdagseftermiddagen ut och larmade om att flera kunder har blivit av med sina SJ Priopoäng samt att bedragare kan ha kommit åt resenärers lösenord.

Enligt SJ har förövaren sålt SJ-biljetter mot betalning i bitcoins och omfattningen har hittills varit begränsad. Förövaren har använt poängen för att köpa resor, som sedan sålts vidare.

Den som köper en biljett för bitcoins kan göra sig skyldig till ett brott eftersom förövaren skaffat biljetten genom en brottslig handling.

Förövaren har samtidigt med största sannolikhet kommit över lösenord som läckt från andra sajter. Detta är ett allvarligt problem då "de medlemmar som har blivit drabbade har troligen haft samma lösenord för att logga in på flera sajter", enligt SJ.

- Vi ser allvarligt på bedrägerierna och vi kommer att hålla de kunder som drabbas skadelösa. Den kund som upptäcker att SJ Priopoäng försvunnit kan höra av sig till vår kundtjänst så kommer de att ersättas, säger Tobbe Lundell, presschef SJ i ett pressmeddelande.

SJ meddelar samtidigt att säkerheten kommer att höjas för att köpa resor med SJ Priopoäng genom att en, så kallad, tvåfaktorslösning kommer att införas, till exempel mobilt bankid. Medlemmar i SJ Prio uppmanas också att öka sin egen säkerhet genom att använda ett unikt lösenord, som bara används för att logga in på SJ.

Bedrägeriet är anmält till polisen och Datainspektionen. De kunder som har blivit av med SJ Priopoäng har blivit kontaktade av SJ och fått tillbaka sina poäng, enligt SJ.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar