Lärare rasar: Vegetarisk mat sänker skolbetygen

Genrefoto: Bildbyrån/Moses Graci.

Debatten kring vegetarisk mat fortsätter. Flera lärare hävdar att man inte kan förvänta sig att elever ska att ha någon energi kvar när vegetarisk mat serveras i skolan.

34 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Skolluncher som endast består av vegetarisk mat riskerar att sänka elevernas resultat i skolan.

Det hävdar lärarkåren på en skola på Orust som nu vädjar till kommunpolitikerna om en förändring, vilket Göteborgsposten först rapporterade.

"Vi ser att vi har en hög andel barn som inte kan tillgodose sig lektionerna på eftermiddagarna och det kommer i förlängningen att innebära sjunkande skolresultat", skriver de i ett brev som tidningen har tagit del av.

Bakgrunden är en vegetarisk vecka på de kommunala skolorna i området i februari, vilket väckte starka reaktioner hos lärarna.

Personalen menar att veckan benämndes som "bantarveckan" hos elever och föräldrar då de menar att barnen inte äter sig tillräckligt mätta när endast vegetarisk mat serveras.

Sedan början av 2018 har skolorna på Orust en vegetarisk dag i veckan, efter ett politiskt beslut. Samtidigt menar personalen att köttet gradvis fasats ut mer än så – samtidigt som den vegetariska maten är allt för näringsfattig.

"För allas skull, barnen i skolan, personalen i skolan, personalen i köket och föräldrarna, måste det ske en förändring. Annars riskerar vi att ha elever som är undervisningsbara fram till klockan elva, men efter det så kan vi inte förvänta oss att de ska ha någon ork och energi kvar", skriver lärarna i brevet.

Kostchefen på kommunen har besvarat kritiken och menar att lärarnas synpunkter om sambandet mellan vegetarisk mat och sjunkande resultat är lite väl tillspetsad, samt förklarar att den vegetariska kosten också är näringsmässigt fullgod.

Efter kritiken har skolan dock beslutat att inte planera in fler helvegetariska veckor framöver.

– Slutsatsen är att de inte är riktigt mogna för helvegetariska veckor. Vi fortsätter att servera den politiskt beslutade vegetariska dagen så länge som politikens mål om en vegetarisk dag i veckan kvarstår, säger Charlotte Odhe, kostchef på Orust kommun till GP.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar