Laddar

Lång väntetid för sanering efter getingarnas rekordmånad

Det har blivit en rejält getingsommar och antalet saneringar i juni tredubblades jämfört med ifjol. Hos Anticimex kan det dröja upp till tre veckor innan du får en tid.

delningar

Sommaren 2016 har blivit en ordentlig getingsommar och Anticimex är just nu överbelastade med saneringsjobb. I länet är väntetiden upp till 15 arbetsdagar och nästan 2000 står i kö.

– Vi arbetar så hårt vi kan med det här. De flesta jobbar så mycket övertid som de orkar och vi har hyrt in extra sommarpersonal, berättar Kim Wiström, talesperson på Anticimex.

Att just denna sommaren har blivit en getingsommar beror på olika omständigheter i naturen. Det fina vädret har hjälpt till och hur vädret blir de kommande veckorna kommer också spela roll.

– Rent logiskt borde det sluta helt och hållet inom några veckor men om vädret håller i sig kan det ta ett tag till. Dåligt väder och regn däremot kan störa getingarna och orsaka att vissa dör.

Vad man kan göra själv nu när väntetiden är så lång?

– Man ska absolut inte ge sig på ett getingbo själv om det är stort. Är det stort som en pingis- eller tennisboll kan man ta hand om det själv men annars behöver man professionell hjälp.

– Undvik att ha sådant som getingar gillar i närheten utav boet, till exempel inte sitta med mat i närheten.

– Man ska inte vara för nära boet överhuvudtaget. Getingar är inte aggressiva utan sticks när de kommer i kläm eller om man är för nära deras bo. Getingfällor är också ett alternativ, till exempel sockervatten.

Relaterade artiklar