Lagändringens miss – därför ser du mer spelreklam

Genrefoton: Mostphotos, Matilda Larsson.

Vid årsskiftet skulle lagen skärpas. Det öppnade samtidigt upp för ännu mer spelreklamer som når ut till dig som privatperson.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 1 januari 2019 skärpte regeringen reglerna för spel, när den nya spellagen trädde i kraft. Lagen kräver bland annat att alla företag som erbjuder spel om pengar i Sverige måste ha en licens.

Samtidigt öppnar den nya lagen upp för spelbolag att fritt annonsera i svenska tidningar och på internet, så länge de har licens. Det innebär att internationella spelbolag som tidigare inte släppts in på marknaden, nu har en öppen dörr in till svenskarna.

Redan innan lagen fanns hittade dock spelbolag på olika sätt att komma undan regelverket. Flera tv-kanaler sänder exempelvis program från andra länder än Sverige på pappret.

Techsajten Breakit rapporterar nu att lagändringen samtidigt innebär att spelbolag numera kan marknadsföra sig på Facebook och Instagram – något som tidigare varit förbjudet för alla bolag, förutom Statliga Svenska Spel som tidigare hade monopol.

Facebook är dessutom känt för att ha ett av världens största och träffsäkra annonssystem, alltså en guldgruva för spelbolagen.

Enligt Breakits genomgång av de 60 spelbolag som nu har licens i Sverige, fann de att elva bolag har börjat marknadsföra sig via Facebook och Instagram. Det bolag som har gått hårdast ut är LeoVegas, med hela 25 annonser. Även sajterna Nyspins och Duelz från Suprplay hade 23 aktiva annonser, enligt techsajten.

Spelinspektionen (tidigare Lotteriinspektionen) har vid årsskiftet samtidigt infört en ny tjänst för att motverka överdrivet spelande bland svenskar. På spelpaus.se kan du numera välja att stänga av dig själv från allt spel om pengar. Du kan antingen välja att pausa ditt spelande en månad, tre månader, ett halvår eller tills vidare.

Den statliga gratistjänsten innebär att du inte längre kommer att få direktreklam från spelföretagen, enligt Spelinspektionen. Dock kommer du fortfarande att kunna få allmänna utskick.

Mer information om den nya lagen och tjänsten kan du hitta på Spelinspektionens hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar