Laddar

KRÖNIKA: Kronans slag kan upprepas 300 år senare

Pasho: "Det går att andas optimism, det går att ha stora förhoppningar och det går att drömma om en lång hockeysäsong för Nybro Vikings där slutdestinationen är drömmen, men vänta".

delningar

Det hela började år 1672 när ett av Sveriges största örlogsfartyg och regalskepp, Kronan såg dagsljus. Efter många år med ekonomiska bekymmer var det dags för ett av dåtidens största fartyg att bege sig ut i vattnet.

Med över 800 Vikingar och 126 kanoner ombord, värdefull utrustning och stora summor pengar i form av krigskassor så sjönk skeppet, fyra år och två slag senare, mot danska och nederländska flottor under ett slag vid Ölands södra udde den 1 juni 1676.

Över 300 år senare kan ett liknande slag inledas.

För fyra år sedan, säsongen 13/14, tog Andreas Holfelt över rodret till dagens Vikingar och klev in i båset för att rädda kvar en misslyckad säsong för Nybrolaget.

Med ekonomiska bekymmer och uteblivna resultat var hockeyn i Nybro uträknat – men med nöd och näppe klarade man kontraktet mycket tack vare kaptenen ombord.

Hockeylaget och staden har sedan dess byggt på små små förhoppningar om att föreningen en dag ska spela i en av hockeyns finrum igen.

Det går att andas optimism, det går att ha stora förhoppningar och det går att drömma om en lång hockeysäsong för Nybro Vikings där slutdestinationen är drömmen, men vänta.

Trots en fin fjolårssäsong och en ekonomi som är på god väg att hämtas tillbaka efter fallet från Hockeyallsvenskan så kan det vara farligt att dra för stora växlar redan nu.

Jag kan hålla med om att Nybro Vikings lagbygge ser på pappret starkare ut än på många år med spetsspelare som tidigare saknats, men för det, är inte Nybro Vikings redo för att ta klivet än – i alla fall inte organisatoriskt.

Den anrika ishockeyföreningen från Nybro behöver några år som etablerat topplag i Hockeyettan innan organisationen och laget tar nästa steg i systemet.

Missförstå mig inte, lagbygget finns där för att göra det omöjliga möjligt redan den här säsongen men det kan också innebära att resan som sjösattes för fyra år sedan kan få Nybros Vikingar att falla tillbaka där man en gång var.

Fyra år – fyra år tog det för Sverige största fartyg Kronan, att kapitulera och sjunka utanför Ölands södra udde, i ett försök på det omöjliga. 300 år senare kan ett liknande slag inledas när Nybros största fartyg med Vikingar ska sjösättas.

Relaterade artiklar