Kostcoachen: "Du måste hitta något hållbart"

Hon har studerat vid världens största hälsoinstitut – nu kan du ta del av hennes tips på Triathlonskolan.

delningar

År 2010 flyttade en 21-årig fotbollsspelare från Kalmar till USA. Detta för att plugga på världens största hälsoinstitut, Institute for Integrative Nutrition i New York.

Matilda Taylor kände att det var hälsa och kost hon verkligen var intresserad av. Med en bakgrund som framgångsrik fotbollsspelare så var en sund kost en naturlig del av Matildas liv, hon behövde helt enkelt äta bra mat för att kunna prestera.

Under tiden i USA växte hennes intresse för kost och när hon för fem år sedan flyttade hem till Sverige startade hon ett företag, inom just hälsa.

– Det var så extrema kontraster i USA. Antingen stod man i en lång kö för en McDonut eller stod man med en grön juice, menar Matilda som under sin tid i Amerika blev motiverad till att arbeta med kost.

Nu är hon mammaledig och tar hand om sin son som hon har tillsammans med sin man och den numera välkända fotbollsprofilen Jonathan Taylor. Hon tränar och äter så bra hon kan för att må bra, men också för att prestera.

År 2017 startade Matilda i sin första Ironman. Hälsogurun gjorde som så många andra, hon bara bestämde sig. Genom en disciplinerad träning och egenutformad kost gick det vägen.

– Ironman är den sjukaste idrottshändelse jag varit en del av och den största egoboosten jag fått i idrottsevenemang. Då har jag ändå otroligt mycket meriter med mig i bagaget från tiden med proffsfotbollen i USA där jag spelat på gigantiska stadiums mot och med stora spelare, förklarar Matilda.

Matildas filosofi som kostcoach i Triathlonskolan är att man ska göra det enkelt för sig. Hon trivs att arbeta med rena råvaror, naturliga, som växer och finns runt omkring oss. Gärna med råvaror efter säsong.

– Idag äter man mycket av det som finns tillgängligt. 90% av det som finns i matbutikerna idag fanns inte ens för 100 år sedan. Man blir ofta lurad av sociala medier och olika dieter. Man måste hitta något som är hållbart, hitta något som funkar för en själv. Om man bara är medveten med 80 procent av det man äter så spelar inte de andra 20 procenten så stor roll, menar Matilda.

Att peka ut exakt hur en enskild individ ska äta för att nå sin maximala prestation eller långsiktighet menar hon också är svårt. Detta helt enkelt eftersom att alla gillar olika och har olika rutiner.

Hon menar att det handlar om att hitta en kosthållning som man på längre sikt kan klara av att hålla.

– Det går inte att säga att du ska äta som någon annan. Det som funkar för någon annan kanske inte alls funkar för mig, avslutar Matilda.

Under året kommer Matilda att via Triathlonskolan rådgiva och ge tips och råd för hur du kan hålla din kost. Hon kommer också att kontinuerligt bidra med ett kostupplägg samt tips på nyttiga recept för din träning.

Fem snabba med Matilda:

Äter helst efter ett långt pass? Kyckling och mycket grönsaker. 

Favoritredskap i köket? Min vitamix klarar jag mig inte utan. 

Ett kylskåp klarar sig inte utan? Ett kylskåp måste alltid ha ägg. 

Det äter du när du ska unna dig? Äter choklad (Lite för ofta).

Äter helst inför ett tufft pass? Sötpotatis.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar