Laddar

Konstnärer tar plats på Sydosten

Den i fjol hyllade Sydosten på Kalmar Konstmuseum kommer tillbaka.

delningar

Den 27:e oktober öppnar SydostenKalmar Konstmuseum igen. Sydosten 2018 kommer att tillägnas åt bildkonst vilket är den enda restriktionen. Såväl professionella som amatörer har fått ansöka.

Totalt ansökte över 230 personer med en koppling till Småland, Blekinge eller Öland om att få ställa ut på Kalmar Konstmuseum.

Tillsammans har den eminenta juryn bestående av Bettina Pehrsson, Annelie Tuveros och Emil Nilsson valt ut 105 verk av totalt 65 uttagna konstnärer, några av dem från bland annat Nybro och Emmaboda. Många av dem kommer att vara till försäljning under utställningsperioden.

"Den konst, som efter mycket noggrant övervägande, blivit det urval vi kommit fram till är av mycket olika art och karaktär. Ändå tycks det framträda en gnutta vemod som gemensam nämnare i utställningens alla konstverk. Detta vare sig det handlar om motiv som kommer från drömmar, familj, natur eller konsumtionskulturens vardag. Svensken har traditionellt sett sagts bära med sig en bit melankoli, och det kan kanske finnas något i detta. Annars verkar Sveriges sydöstra delar präglas av både stadens dekadens och det friska friluftslivet, både av eftertänksamhet och humoristisk direkthet", skriver juryn i ett pressmeddelande.

Man riktar också ett tack till alla de konstnärer vars verk inte kom med i årets utställning.

"Slutligen vill vi också nämna att det fanns många utställningar som skulle kunna ha gjorts utifrån alla de fina bidrag som skickats in. Vi valde just den väg vars resultat publiken nu kommer kunna ta del av. Vi vill rikta en varm hälsning till alla de tappra konstnärer vars verk vi inte valde denna gång. Kom ihåg att konsthistoriens viktiga delar många gånger blivit skriven av de konstnärer som inte blev valda, de som samtiden inte såg, men som eftervärlden istället hyllade."

Relaterade artiklar