Laddar

Kommunen köper mark för miljoner

Nybro kommun köper in 100 hektar skog och 37 hektar vatten i Orrefors för 11,4 miljoner kronor.

delningar

Sedan Sveaskog gick ut med att de ville avverka skogen runt omkring Orrefors-området har Nybro kommun arbetet frenetiskt med att förhandla till sig marken.

Under fredagseftermiddagen höll politiker och tjänstemän i Nybro kommun en pressträff där man gick ut med att man har förhandlat till sig marken.

– Vi är helt överens med Sveaskog om ytan. Nu ska det bara till ett politiskt beslut för att göra klart affären, säger Lars-Gunnar Hellström (C). 

Det färdiga förslaget kommer att tas upp i kommunstyrelsen i maj och månaden efter i kommunfullmäktige.

– Det finns inga politiska motsättningar till detta, i alla fall inget vi har märkt av, säger kommunalråd Christina Davidson. 

I och med den stora ytan som kommunen nu köper in så får man en tydligare helhet över området från centralorten Orrefors till Pålavik, Orranäsagärdet och upp till hålldammen. 

Den 137 hektar stora ytan kommer kosta Nybro kommun 11,4 miljoner kronor att köpa in.

– Vi tittar över andra områden som vi äger i dagsläget som vi inte har någon användning för. Det är tanken att dessa ska finansiera det här projektet, säger Stefan Björn, ekolog i Nybro kommun.

Framtidsplanerna är stora för området där det finns oändliga möjligheter.

– Vi har mycket kultur som hänger ihop med platsen. Vi kommer sätta oss ner med samhällsföreningen och diskutera det här men tanken är att vi ska utveckla turistnäringen, säger Lars-Gunnar Hellström (C). 

För samhällsföreningen var fredagens beslut ett glädjebesked. 

– Ur ett samhällsperspektiv är det här jättebra för oss. Vi har varit oroliga för att de skulle avverka all skog som de äger runt om i Orrefors, vilket vi inte ville. Så det här beskedet kom lägligt, säger samhällsföreningens ordförande Karin Heideman. 

Efter år med diskussioner om skogsmarken runt Orrefors är det nu över.

Nu är vi äntligen i mål, avslutar en glad Lars-Gunnar Hellström (C).