Klassisk bild ska förnyas efter 40 år: "En tillbakablick"

Amerikanska bilar kommer till Nybro när Bilsports Classic anordnar återträff.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Året var 1979. Åkrahällskolans framsida hade invaderats av ett 40-tal amerikanska bilar när tidningen Bilsport Classics hade arrangerat en träff för likasinnade.

Bilden hamnade sedan i artikelserien "Gatbilsreportage" som startades av Stig L. Sjöberg och Anders Albinsson redan 1977 från förlagshuset i Karlskrona.

Duon fick idén när de passerade Vetlanda på väg hem från ett motorevenemang i Mantorp. Den lördagskvällen var centrum i Vetlanda full med amerikanska bilar som gled omkring.

Två år senare togs den här gruppbilden utanför Åkrahällskolan i Nybro som en del av reportaget.

Det har gått exakt 40 år sedan de 40-tal bilarna samlades utanför Åkrahällskolan. Den 8 juni anordnar tidningen Bilsport Classics en träff på samma plats, 40-år senare för att ta en liknande gruppbild som den som togs 1979.

– Det är en artikelserie som vi ska köra i Bilsports Classics. Det blir en tillbakablick kan man säga. Vi kommer att göra liknande grejer i Vilhelmina och i Ystad, säger Magnus Karlsson från Bilsport Classic Magazine.

Åkrahällsparkeringen är bokad den 8 juni mellan 09.00 till 12.00 där tidningen ska ta en gruppbild på de lokala entusiasterna med deras amerikanska bilar. Platsen ska sedan spärras om och bilden ska tas.

– Vi hoppas att det blir mycket bilar och att några av de som var med för 40 år sedan dyker upp. Vi har ju väldigt många bilder i vårt arkiv från 1979 på Nybro, bilder som inte är publicerade, säger han och fortsätter.

– Nu är tanken att vi ska göra ett liknande reportage igen. Allmänheten är välkomna dit. Sedan är tanken att bilarna ska skingras och att de åker runt lite i stan.

Hur många bilar räknar ni med denna gången?

– Det blir säkerligen ett hundratals bilar. Intresset är ju större i dag, därför har vi begränsat det bara till lokala ägare, säger han.

Senare i höst är tanken att tidningen ska göra ett stort reportage med bilder från förr och nu.

– Det är väl fyra till fem bilar kvar i Nybro sedan den tiden och en del profiler som vi kommer att snacka med. Så tanken är att de ska vara med på plats och i reportaget senare i höst, avslutar Magnus.

Bilen är en Chevrolet Chevelle som är såld ny i Nybro 1967. Bilen ägs sedan 1976 av Bengt Björk och han är en av få som fortfarande ha kvar sin bil sedan Bilsport var på besök 1979. Bengt såg bilen första gången när den stod i skyltfönstret hos Ekelunds Bil. Han var då bara nio år men tyckte den var fin. Foto: Bilsports Classics

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar