Laddar

KLART: Nybro ratades – här hamnar Europas största batterifabrik

Nu har Northvolts vd Peter Carlsson presenterat var den stora batterifabriken hamnar.

delningar

Det var i mitten på mars som 24Nybro.se kunde avslöja att Nybro kommun hade anmält sitt intresse för Northvolts tilltänkta och stora batterifabrik.

Företaget Northvolt gick i början på året ut med att man ville bygga Europas största batterifabrik på 200 hektar i Sverige. Det skulle leda till 3 000 nya arbetstillfällen, något som fick Nybro kommun att anmäla sitt intresse.

Någon månad senare kom dock beskedet. Northvolts hade valt att gå vidare med andra kandidater – där hela åtta kommuner slogs om platsen.

Under torsdagen meddelade företagets vd Peter Carlsson under en presskonferens tillsammans med näringsministern Mikael Damberg (S) var Europas största batterifabrik ska byggas – och det blir i Skellefteå och Västerås. 

– Det är en stor dag för Sverige, sa Peter Carlsson, grundare och koncernchef i Northvolts under en presskonferens enligt SvD Näringsliv.

Tanken är att huvudfabriken Northvolts 1 kommer att hamna i Skellefteå och där ambitionen är att första spadtaget ska tas i slutet av år 2018.

– Detta kommer att skapa mellan 2 000 till 2 500 direkta jobb, säger Peter Carlsson till Aftonbladet.

Arbete i Västerås väntas dra i gång redan nästa år.

 

Relaterade artiklar