KLART: Nya skatten blir verklighet – då tvingas du betala

Foto: Gudellaphoto/Mostphotos.

Samtidigt väntas miljontals svenskar få tillbaka pengar när reglerna ändras.

13 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Riksdagen beslutade under onsdagen efter förslag från regeringen om en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.

Beslutet innebär att den nuvarande radio- och tv-avgiften ersätts med en individuell skatt som ska gå till SVT, SR och UR. Från och med den första januari började den nya skatten att gälla.

Skatten ska betalas av den som är obegränsat skattskyldig, har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst, alltså inkomst av tjänst eller näringsverksamhet. Alltså oavsett om du äger en tv eller inte.

Avgiften ska vara en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. För 2019 kommer avgiften att vara drygt 1 300 kronor per person och år för personer med en inkomst över cirka 13 600 kronor.

Det innebär att majoriteten av svenskarna, 67 procent, kommer att betala en dryg hundralapp i månaden från och med årsskiftet.

Personer med en lägre inkomst än cirka 13 600 kronor per månad betalar en reducerad avgift.

Regeringen hade också lämnat förslag om längden på de sändningstillstånd som ska finansieras av public service-avgiften. Riksdagen delar inte regeringens bedömning att den första tillståndsperioden ska vara i tio år.

Istället vill riksdagen att de sändningstillstånd som programföretagen får närmast efter att de nya reglerna börjat gälla ska vara i sex år, med start från 2020.

De nya åttaåriga sändningstillstånden ska därmed gälla från den 1 januari 2026 och inte från 2030 som regeringen föreslagit. Riksdagen sa ja till regeringens förslag men med ändringen.

Samtidigt kommer miljontals svenskar att få tillbaka pengar när systemet ändras i januari,

"Har du redan betalat radio- och tv-avgiften för tid efter den 31 december 2018 kommer du att få tillbaka överskjutande belopp", skriver Radiotjänst på sin hemsida.

– Det är säkert tre miljoner som har betalat avgiften in på 2019. Vi kommer att gå ut med ett informationsblad till alla svenska hushåll med information om återbetalningen. Men man behöver inte göra någonting för att få tillbaka sina pengar, de kommer in på kontot av sig självt, säger Carl-Gustav Johansson, Radiotjänst vd, till SVT.

Pengarna förväntas delas ut från och med den 7 januari och kommer att sättas tillbaka på ditt konto, alternativt så kommer du få en betalningsavi att lösa in.

FAKTA

Exempel: Så mycket får du betala för den nya public service-skatten:

Pensionär, pension 10 000 kronor/månad:

Birgitta har en pension på 120 000 kronor per år, alltså 10 000 kronor per månad. Efter grundavdraget är hennes beskattningsbara inkomst 52 100 kronor. Det innebär att hon betalar 521 kronor i public service-avgift.

Skolungdom, har fyllt 18, lön 20 000 kronor per månad:

John fyllde 18 år i oktober 2018. Han går på gymnasiet och sommarjobbar på sin mammas företag, där han tjänar 20 000 kronor. Efter grundavdraget är hans beskattningsbara inkomst 700 kronor. Det innebär att han betalar 7 kronor i public service-avgift.

Löntagare under 65, lön 30 000 kronor per månad:

Omar arbetar som lärare och tjänar 360 000 kronor per år, alltså 30 000 kronor per månad. Efter grundavdraget är hans beskattningsbara inkomst 346 600 kronor. Det innebär att han tjänar mer än 130 700 och han betalar därför 1 307 kronor i public service-avgift, som är det högsta beloppet.

Källa: Skatteverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar