Laddar

KLART: Kraftigt rabatterad kollektivtrafik för äldre

Den 1 januari införs ett nytt kort för vissa av KLT:s resenärer. "Det här är en klassfråga".

delningar

Under en pressträff på måndagsmorgonen offentliggjorde den rödgröna majoriteten i landstinget planerna på ett seniorkort i kollektivtrafiken.

– Det är en stor dag och en glad dag för alla seniorer i länet. Vi har gjort stora satsningar i kollektivtrafiken under de senaste åren. Vi har aldrig haft en så omfattande kollektivtrafik som vi har i dag, säger Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Seniorkortet införs i början av nästa år och riktar sig mot personer som fyllt 65. Kortet kommer att kosta hundra kronor och därefter vara giltigt i 30 dagar. Under perioden har kortinnehavaren gratis tåg och bussresor i hela Kalmar län under tider med lågt trafiktryck.

– Många har haft önskemål om detta under en längre tid och vi är väldigt glada att vi i dag kan tillmötesgå de önskemålen, säger Henriksson.

Majoriteten beräknar att det nya kortet kommer kosta landstinget två miljoner kronor per år under två års tid. Därefter kommer kortet att utvärderas.

– Det här är en klassfråga. Vi är det länet med flest kvinnliga fattigpensionärer. Nu ger vi dem en möjlighet att kunna resa runt i länet, säger Linda Fleetwood (V).

Förhoppningen är att fler pensionärer och äldre ska få upp ögonen för kollektivtrafiken.

– Bussarna är betydligt mer miljövänliga än bilen. Kortet ger äldre seniorer en möjlighet att slippa ta bilen in till stan och en hel del andra miljövinster. Det kan också frigöra parkeringsytor inne i tätorterna, konstaterar Jessica Rydell (MP).

KLT:s seniorkort:

Införs: 1 januari 2018. Gäller: På alla länets tåg och bussar mellan klockan 09.00-15.00 och 18.00-00.00 alla dagar i veckan. Kostnad: 100 kronor. Giltighetstid: 30 dagar.

Relaterade artiklar