Laddar

KLART: Han tar över efter Tommy Berg

Berg lämnar Nybro IF och ansluter till IFK Berga. Nu är hans ersättare klar.

delningar

Han kom in och bidrog till att rädda Nybro IF från degradering säsongen 2016, men han klarade inte av att stå för samma bedrift under 2017, när laget åkte ut i sista omgången.

Dessförinnan hade Tommy Berg och Nybro IF, så sent som den 1 augusti i år valt att bryta sitt gamla kontrakt på 1,5 år och istället skrivit på ett nytt på 3,5 år – som sträckte sig över säsongen 2020.

Föreningen och Tommy Berg var överens om en längre tids samarbete, där långsiktig utveckling och fortsatt satsning på unga spelare var viktiga i strategin.

– Tommy sa att han gillar långsiktighet och en specifik utveckling, precis som vi i Nybro IF. Oavsett om vi skulle spela i division 2 eller division 3 kommer han att vara kvar så vi kan få både en nystart och kontinuitet. Vi vill bli kommunens lag igen. Något alla strävar efter att nå, sa Patrik Berg då.

Nu står det klart att den 31-åriga Kalmarbon lämnar Nybro IF och är istället klar som assisterande tränare för IFK Berga.

– IFK Berga hörde av sig till Tommy Berg och ville samtala med honom om en tränarroll kort efter att han skrivit på ett 3,5 års avtal med oss. Därefter ringde IFK Berga oss och ville förhandla, säger Patrik Berg och fortsätter.

– Vi har inte och skulle aldrig säga nej till en förening högre upp som ringer och frågar om en spelare eller tränare. Så har vi inte gjort de 10 åren jag har varit här. Vill en förening prata med en spelare eller tränare så får man göra det, så fungerar både den lokala fotbollen och världsfotbollen i övrigt.

Hur löste ni situationen med Tommy?

– Vi frågade Tommy om han ville vara kvar i Nybro IF, vilket han inte ville. Han har alltid varit tydlig med att det är hans egna karriär som gäller i första hand och att han vill komma så högt upp som möjligt. Naturligtvis har vi förståelse för Tommys strävande framåt i sin tränarkarriär, men hans beslut ställde oss i föreningen inför en mycket svår situation under en väldigt viktig period, då arbetet med spelartruppen till nästa år är som intensivast, men allt löser sig säger Berg och fortsätter.

– Men nu lägger vi i föreningen denna händelse bakom oss, och fokuserar i stället framåt. Därför kommer vi inte att kommentera händelsen eller Tommys och IFK Bergas agerande i denna fråga efter detta uttalande, säger Patrik Berg.

Trots en degradering från division 2, flera spelare och en huvudtränare som har lämnat, väljer Nybro IF att fortsätta på den inslagna vägen – nämligen att satsa ungt och ge både spelare och ledare som vill framåt chansen att lyckas.

– Det var många som tyckte att vi skulle satsa på en mer etablerad huvudtränare efter att Alexander Gitselov lämnade oss för Kalmar FF, det sades att det ”kommer inte att hålla” när vi valde att ge Festim Pasho uppdraget som huvudtränare efter 1,5 år som assisterande tränare hos oss, men nu gör vi samma sak då vi satsar ungt och lyfter upp internt, säger Patrik Berg och fortsätter.

– Tobias Heiding tar över som huvudtränare efter att ha varit Tommy Bergs assisterande tränare i 1,5 år. Föreningen ville ge Tobias chansen efter bra jobb som assisterande tränare. Efter en snabb koll med spelartruppen, som var positiva till beslutet, är det riktigt roligt att kunna presentera denna lösning.

Ni väljer att satsa på en så pass ung tränare direkt efter att ha åkt ut division 2?

– Vi ger ju alltid helst chansen till unga spelare/ledare, men ibland väljer vi ett annat val. En del är kritiska till det och tycker säkert vi borde satsa på något etablerat tränarnamn. Det vill vi ju helst bryta för att ge unga chansen, både spelare och ledare, i Nybro och det har vi alltid försökt att göra. Det är Nybro IF, säger Patrik Berg och fortsätter.

– Alla tyckte att spelarna i U21-landslaget skulle spela i landslaget efter EM-guldet. Då var det helt okej att satsa på ungt och nästa idiotiskt att inte göra det. Vi gör det hela nästan hela tiden men får aldrig kredd för det, vilket är rätt så komiskt.

– Sen går det som alla förstår inte alltid att satsa ungt hela tiden, utan man måste ju ibland mixa detta med något etablerat och ibland äldre rutinerade tränare/spelare, typ som vi har gjort med amerikaner för att spetsa till truppen vid behov.

Vid sin sida kommer Tobias Heiding att ha Filip Andersson som spelande assisterande tränare, samt Anders Olsson som assisterande.

– Det här blir en intern lösning, vilket både föreningen och spelartruppen tyckte var ett jättebra alternativ. Det blir en lite förändring men i det stora hela kommer grunderna att finnas kvar, säger Patrik och fortsätter.

– Vi tycker det här är roligt, att bryta normen och gå mot strömmen. Just nu kändes det rätt att ge unga chansen istället för att dra hit en etablerad tränare, avslutar han.

Relaterade artiklar