KLART: Grönt ljus för storbanksflytten

Det innebär flytten.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Finansinspektionen, FI, har nu beslutat att ge Nordea Bank AB tillstånd att verkställa sin fusionsplan och därmed flytta bankens huvudkontor till Finland. Det meddelar FI i ett pressmeddelande. 

FI skriver att Nordea är en systemviktig bank i Sverige och att en central utgångspunkt för FI:s prövning varit att Nordeas kapitalkrav ska bibehållas även efter flytten. Det eftersom att det finns vissa skillnader i utformningen av kapitalkrav mellan Sverige och bankunionen – men på kortsikt kommer Nordeas kapitalkrav i euro att vara oförändrat. FI bedömer att kapitalkravet kommer att vara i paritet med dagens nivå även på långsikt. 

Fusionen innebär ett minskat svenskt ansvar för och inflytande över Nordea, men FI:s samlade bedömning är att insynen och möjligheten att påverka även framöver kommer att vara tillräcklig för att bibehålla finansiell stabilitet. 

Inför beslutet har FI haft en omfattande dialog med såväl Europeiska centralbanken (ECB) som med tillsynsmyndigheterna i Danmark, Norge och Finland. Riksbanken och Riksgälden har yttrat sig i ett remissförfarande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar