Kalmar läns brist på försvarsverksamhet får politiker att agera

Han menar att Kalmar län halkar efter när försvarsmakten stärker sin förmåga inom alla delar.

delningar

Samtidigt som försvarsmakten nu stärker sin förmåga inom alla delar så halkar Kalmar län efter, det menar Jan R Andersson (M), ledamot i försvarsutskottet.

Kalmar län är idag det enda länet som med undantag för hemvärnet helt saknar försvarsverksamhet då varken förband, staber eller ens övningsområden finns i länet.

- Bristen på försvarsverksamhet i länet gör det svårare att bygga upp kompetens för både hemvärnet och försvarets frivilligorganisationer. Avstånden till övningsplatser innebär för vissa delar av länet transporter på upp till fyra timmar för att genomföra en enkel skjutövning. Det är inte rimligt, säger Jan R Andersson (M), ledamot i försvarsutskottet. 

Han har nu i ett brev till försvarsministern Peter Hultqvist (S) begärt ett svar på vilka åtgärder han avser att vidta för att ordna militära övningsplatser i vårt län.

– Att hemvärnet och andra försvarsorganisationer kan öva och verka i länet är inte bara viktigt för försvarsförmågan utan även för hela vårt samhälles möjligheter att hantera kriser och större olyckor, säger Jan R Andersson och avslutar.

- I Kalmar finns exempelvis ett väl etablerat skyttecenter med utmärkta faciliteter som även skulle kunna inrymma de militära delarna av skytte. Men idag verkar Kalmar län vara den bortglömda delen av Sverige.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar