Jonas Carlander om satsningen: "Vill skapa större intresse"

Jonas kommer att synas mycket under året på Triathlonskolan. Foto: Linus Sandvide

Triathlonskolans coach tog en lång väg via tennis och golf innan han hittade kärleken till triathlon.

delningar

För 25 år sedan började Jonas Carlander spela golf. Detta då han fått sluta med tennis på grund av astma. Under sin golfkarriär har Jonas kunnat få ha förmånen att livnära sig inom idrotten men också att få ha en roll som landslagstränare.

Jonas har läst mycket idrottspsykologi och träningslära. På senare år har han också blivit lite av en expert inom triathlon.

– Jag är lite av och på. Under många år jobbade jag med golfen och där hade jag mål. När jag hade nått de målen så kände jag mig färdig med det. Men jag har nytta av det även nu, sport är sport. Den mentala biten, lära mig att lägga upp träning och så vidare hade jag nytta av när jag började med triathlon för 12-13 år sedan, säger Jonas.

Återigen fick Jonas lära sig mycket nytt. Nu blev det simning, cykling och löpning. Redan under tiden då "Järnmannen" fanns i Kalmar var Jonas en av få som startade i den då relativt okända tävlingen. En tävling som så fort den blev Ironman växte och har nu satt Kalmar på kartan, rejält.

– Jag tror att många inte förstår var triathlon betyder för Kalmar. Vad vi har skapat och vad det är för resa vi är med på i den här staden. För några år sedan var det 250 personer som startade och i år är det 3000. Det är en resa som heter duga. När man i Sverige pratar om triathlon så heter det att "göra en Kalmar". Det är nog inte förrän längre fram, om många år, som man kommer förstå att vi har skapat något som är större än vi någonsin har haft i Kalmar. Folk vill lära sig om triathlon hela tiden, Kalmariter vill lära sig. Många vill vara med på resan, menar Jonas.

När Jonas pratar om vad sporten betyder för Kalmar har han lätt för att bara relatera till själv och sina egna känslor.

– Så fort jag inte tävlar så står jag vid sidan och mår dåligt. Man vill ju vara med på banan, innanför linorna. Det finns ingen sport där en amatör kan få sådan stor uppmärksamhet som i triathlon, i Kalmar. Har du fått det en gång, vill du inte vara utan det. Men utan publiken i Kalmar hade det inte varit något alls. Det är de som har skapat detta, förklarar Jonas.

Att sporten har utvecklat sig och blivit viktig för staden har få undgått. Jonas menar dock att det också påverkar individen och utövaren.

– Triathlon skapar också friskvård. Bara en sådan sak som att simma i öppet vatten. Det finns ingen plats i hela Sverige där det är så populärt som här i Kalmar, säger Jonas.

Vad tycker du att Triathlonskolan kan ge folk?

– Vi gör den egentligen för att skapa ett ännu större träningsintresse. För någon som vill börja med triathlon är det en enkel väg att lära sig mycket på. Det finns mycket att lära sig.

Fem snabba med Jonas:

Favoritpass? Cykelintervaller i källaren.

Äter helst efter ett långt pass?  Mat lagad av min fru Anna. Gärna en Cola Zero med en nybakad kaka efter maten.

Favoritmusik under träning? Pop 

Starkaste gren? Den mentala grenen, annars cykel.

Favoritpryl inom triathlon? Triathlonkläder, våtdräkt, cykel, skor, kan inte välja. Det är omöjligt!

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar