Laddar

James Bond-museet utökar med raritet

En raritet från "Mannen med den gyllene pistolen" har donerats till James Bond-museet.

delningar

James Bond-museet i Nybro kan nu lägga till en riktig raritet till utställningen. En tail boat från Thailand, specialgjord till Bondfilmen ”Mannen med den gyllene pistolen”, går att beskåda på museet redan nästa vecka. En donation från en man, som är vän till båtmakaren i Thailand som gjort båten.

– Inför filmen ”Mannen med den gyllene pistolen” gjordes det två stycken tailboats som är identiska. Det här är en av de båtarna, säger museichefen Gunnar Schäfer. Även känd som just, James Bond.

Det var i onsdags som båten anlände till Nybro. En man från Olofström hade ägt båten sedan 70-talet och länge funderat på att donera den till just museet i Nybro, någonting som nu blivit verklighet.

– Han hade länge funderat på att donera båten och ringde för några dagar sedan. I onsdags stod han utanför museet på parkeringen med ett stort släp och knackade på och sa nu är jag här, vi hade inte planerat alls för var vi skulle förvara den, säger Schäfer.

Båten är byggd 1973 är närmare tio meter lång med motorn utfälld och kommer att ta plats mellan gondolen och flygplanet på museet. Båten finns endast i två exemplar världen över och kan räknas som en lyxvara till utställningen.

– Det är ytterligare någonting i samlingen som är unikt och att den är så gammal.

Brukar ni få samtal om donationer?

– Det är någonting helt unikt, aldrig varit med om det innan. De flesta som hör av sig vill ha betalt, men det finns inga riktiga finanser här. Det är på den här nivån det borde ligga på, att folk vill donera till museer för att utveckla dem. Det är lite baserat på att folk är schysst, säger ”James Bond” Schäfer.