Laddar

Internationella ligor bakom allt fler inbrott

Så ser det ut i Emmaboda:

delningar

Det är Villaägarna som har sammanställt statistik över antalet inbrott under det första halvåret 2017. Enligt statistiken har villainbrotten ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016 och enligt polisen ligger internationella ligor bakom omkring hälften av inbrotten.

– Att internationella ligor etablerar sig i Sverige är en oroande utveckling. Regeringen och polisen måste prioritera att vända inbrottstrenden varaktigt. Ligorna måste punktmarkeras och utförseln av stöldgods stoppas. Samtidigt måste det brottsförebyggande arbetet stärkas, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Enligt statistiken minskar antalet inbrott i Emmaboda jämfört med första halvhåret 2016, då inträffade sammanlagt 10 inbrott i kommunen. Samma period 2017 inträffade det enligt Villaägarnas statistik ett inbrott. Det är en minskning på 90 procent. Länsvis har den största ökningen av inbrott skett i Norra Sverige. I Kalmar län är inbrotten procentuellt oförändrad jämfört med förra året.

Relaterade artiklar