Laddar

Insamling ska rädda kvar utvisningshotad kille

Den medicinska åldersbedömningen visar att han är under 18 år – trots det har han fått avslag och ska utvisas enligt Migrationsverket.

delningar

Trots att den medicinska åldersbedömningen visar att Lucas är under 18 år, har Migrationsverket skrivit upp hans ålder och beslutat att den ensamkommande asylsökande ska utvisas till Afghanistan.

– När han fick utvisningsbeslutet av Migrationsverket bestämde han sig för att göra en åldersbedömning, säger en av Lucas kontaktpersoner, Linda Lawner Wåhlin från Nybro.

Migrationsverket fick utlåtandet efter Lucas åldersbedömning men avslog även den med motiveringen: ”Vi misstror inte åldersbedömningen och den är säkert helt korrekt men det vi inte kan vara säkra på är om det är du på bilderna”. 

– Det är ju skandal, hur kan Migrationsverket motivera på det sättet? När du gör en åldersbedömning så legitimerar du dig och har med dig en god man, vilket Lucas hade vid tillfället, säger Linda.

Startat en insamling för att rädda kvar Lucas

Nybrobon Linda är god man till två afghanska pojkar och har tack vare det kommit ärende väldigt nära. Hon har tillsammans med sin make startat en insamling för att rädda kvar den afghanska kille.

– Åldersbedömningen konstaterade att han var under 18 år, trots det avslog Migrationsverket hans överklagan. Vi har överklagat till alla instanser men fått avslag av samtliga. Nu tar vi ett sista krafttag för att rädda kvar den här unge killen genom en insamling till advokatkostnader, säger hon.

På ett och ett halvt dygn lyckades Linda tillsammans med sin make samla in pengarna till en advokat.

– Folk har varit väldigt hjälpsamma och bidragit till insamlingen. Vi har lyckats nå advokatens kostnader på mindre än 24 timmar vilket är helt fantastiskt. Nu kommer vi göra allt för att Lucas ska få bo kvar i Sverige, avslutar hon.

Lucas heter något annat i verkligheten. 

 

Relaterade artiklar