Initiativet hjälper dem ifrån krigstankarna: "Får oss att glömma eländet"

Sporten förenar och hjälper dem att bearbeta den svåra tiden: "Vi längtar till fredagar".

delningar

Fredagen har precis övergått till kväll. Nybroborna har sakteligen satt sig framför soffan, efter att ha avnjutit en middag bestående köttfärs, chips, sallad, guacamole och ost. På TV:n intar Idol-deltagarna scenen en efter en och mörkret faller allt mer till tonerna av fallande höstlöv.

För majoriteten av Nybroborna har ovan beskrivande scenario någon gång utspelat sig i hushållet – men inte för alla.

Inne i Nybro sporthall är det en helt annan tradition som håller på att väckas till liv. Ett 20-tal ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan har istället för tacomiddagen och fredagsmyset bytt det mot svett, kondition och framförallt glädje.

– Vi ville hitta på något. Vi satt oftast hemma, utan någon aktivitet och hade ingenting att göra. Så vi tänkte till, vad kan samtliga vara med på, säger Cyrus Kia.

För några år sedan flydde de kriget, lämnade allt bakom sig så som familj, vänner och vardagen för att hitta friheten och tryggheten i ett annat land. För Cyrus Kia, Qasem Nasiri och de övriga afghanska pojkarna blev svaret Sverige och den lilla orten Nybro.

– Det var inte lätt, det var det verkligen inte. Att komma alldeles ensam, lämna allt bakom sig för att vara trygg. Vi har verkligen allt att tacka för. Sverige är ett fantastiskt land med många möjligheter, säger Cyrus och fortsätter.

– När vi kom var det många som var deprimerade. Man hade ingenstans att gå eller för den delen glömma bort sorgen som man bar med sig. Fotbollen blev utvägen. De har hjälpt oss oändligt mycket. Det får oss att glömma eländet vi upplevde.

Varje fredag intar de ensamkommande flyktingbarnen sporthallen i Nybro och sedan några månader tillbaka tillhör de även föreningen Örsjö IF, som har hjälpt ungdomarna med diverse grejer.

– Örsjö med Petter i spetsen har hjälpt oss väldigt mycket. De har bjudit in oss till deras klubb och vi har känt oss välkomna från dag ett, säger Qasem Nasiri.

Till hösten och vintern väntar inomhusturneringar med föreningen Örsjö IF för de ensamkommande afghanska pojkarna. De kommer få dra på sig den gröna tröjan och springa ut som nya representanter i bland annat den kommunala turneringen, Sigfridscupen.

Men trots att det är det fotboll som kommer att spelas, så är det nog något helt annat som är det väsentliga i denna satsning: det är skratten, diskussionerna men framförallt gemenskapen för de ensamkommande barnen. Att få släppa allt bagage som dem bär med sig för några minuter och istället trilla boll som helt vanliga svenska ungdomar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar