Ingen privatisering av personlig assistans

Det blir ingen privatisering av den personliga assistansen. Efter en bitvis hätsk debatt stod det, efter att demokratin haft sin gång, klart att den personliga assistansen blir kvar i Nybro kommuns regi.

delningar

Måndagkvällens kommunfullmäktige slutade i en hård debatt. En debatt som kom att handla om huruvida den personliga assistansen skulle privatiseras eller ej. Jimmy Loord (KD) öppnade debatten och stod fast vid att privatisera, för att spara in de 2 miljoner kronorna som krävs.

– Resultatet av det här (privatisering av personlig assistans) innebär en effektivare organisation och en bättre kostnadskontroll. Tillsammans med riskanalysen och det förfrågningsunderlag känner jag mig trygg i att privatisera personlig assistans, sa Loord, och fortsatte att tala för en privatisering.

– Det här är en ideologisk fråga. För några veckor sedan var jag i rummet intill Socialdemokraterna och Centerpartiet, i ett annat möte. Då fyllde S och V sina glas och skålade för att KLT hade lagt ut 5 miljarder på lokala entreprenörer. Vad är skillnaden här, sa han.

Kaj Raving (V) gav en snabb replik:

– Jag känner mig inte trygg med att Jimmy jämför att köra buss med att ta hand om människor.

Även kommunalrådet Christina Davidson (C) gick i Jimmy Loords linje och menade att en privatisering skulle lyfta kommunen. Hon talade om Astrakanen som ett exempel på lyckad privatisering.

– Nu har vi en filial i Alsterbro också. Det hade vi inte haft annars, sa hon.

Mikael Svanström (S) höll inte med kommunalrådet och refererade till allt folk han träffat den senaste tiden som varit tydliga.

– Vi har träffat folk som sagt att ”Vi vill ha Nybro kommun som arbetsgivare”.

Debatten fortsatte under en lång tid och slutade till sist med en röstning. Där stod det klart att det inte blir någon privatisering av den personliga assistansen. Femklövern kom upp i 22 ja-röster medan oppositionen till sist hamnat på 24 nej-röster. Detta efter att Sverigedemokraterna agerat vågmästare och lagt sina röster på att inte privatisera den personliga assistansen.

Det var en besviken Jimmy Loord efter sammanträdet.

– Det här är demokrati och den har haft sin gång. Jag har slagits hårt för det här. En privatisering av personliga assistansen hade inte slagit mot brukarna på samma sätt som det sannolikt gör nu när vi ska spara 2 miljoner kronor på annat sätt.

– Nu får vi hem och ta det härifrån. Se hur vi skall göra för att spara in de här pengarna, sade Loord.

Desto gladare var Kaj Raving som hela tiden arbetat emot en privatisering:

– Det här var oerhört skönt. Det var ett beslut för alla personalgrupper, brukare och deras anhöriga. Nu kan de känna sig lugna, säger han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.