Laddar

Imponera på dina gäster – tillaga Mästerkock-Emmas magiska förrätt

Nyårsfirandet står bakom dörren och Emma Håkansson levererar en förrätt som kommer riva ner flertalet applåder.

delningar

Det må vara julafton idag, men om en vecka firar vi nyår och Emma delar med sig av en otroligt enkel och försvinnande god förrätt som du kan imponera på dina gäster med!

Smördegsbakelse med hummermajonäs och räkor – Frasig smördeg med färskost och salt västerbottensost, nykokt grön sparris och en majonnäs med smak av hummer och cayennepeppar.

Du behöver (4 portioner) 1 pkt smördeg (250 g) 1 pkt färskost gräslök 1,5 dl riven västerbottensost 2 st buntar grön sparris 2 dl skalade räkor 1 st citron 1 dl hemgjord majonnäs eller hellmanns majonnäs 1 msk koncentrerad hummerfond 1 krm cayennepeppar 1 st ägg Gräslök Salt

 

Gör så här Sätt ugnen på 200 ºC. Se till att degen är rumstempererad. Skär ut fyra st lika stora bitar. Skär en ram (ca 1 cm in) i varje del. Nagga botten med gaffel, men inte ”ramen”. Pensla ramen med uppvispat ägg istället. Bre ett tunt lager färskost på botten och strö över västerbottensost. Sätt in i ugn i ca 12-15 min, de ska bli gyllenbruna.

Blanda majonnäs, hummerfond och cayennepeppar. Ställ kallt fram till servering. Skär bort 3 cm av den nedre delen av sparrisarna. Spara 2-3 st till garnering – som hyvlas med potatisskalare till tunna remsor. Koka upp saltat vatten och koka resten i ca 2 min. Spola i kallt vatten. Skala räkorna.

Ta ut smördegsbakelserna och bre ännu ett lager av färskost och västerbottensost. Lägg i 3-4 st sparris i varje smördegsbakelse, några klickar hummermajonäs, hyvlad rå sparris, räkor och avsluta med att riva över citronzest och lite flingsalt.

Smaklig förrätt och god fortsättning!

För fler recept – följ Emmasmatlagning på instagram eller kika in Emmas blogg – emmasmatlagning.se