I samarbete med annonsör

Hur lånemarknaden har ändrats: från SMSlån till snabblån utan UC

USA var det första landet som började med snabba lån via sms och det kallades “pay day loan”, vilket innebar låga lånebelopp med en snabb utbetalning.

delningar

År 2006 kom det till Sverige och tog lånemarknaden med storm. Idag har de snabba lånen förändrats och hårdare kontroller har införts för att skapa en säkrare process för dig som låntagare.

Den största anledningen till varför denna typ av lån uppstod var på grund av att bankkonton i USA var dyra och svåra att öppna upp, det var också väldigt svårt att få kredit. Människor var i ekonomisk kris och därför uppkom denna lösning. Att starta ett snabblåneföretag ansågs vara illegalt, men myndigheternas händer var bundna eftersom det vid det laget inte hade införts några restriktioner eller lagar mot det. Det var efter att flera låneföretag växt och etablerats i landet som myndigheterna införde strikta policyer för den effektiva räntan och generella krav när nichemarknaden expanderade och etablerades i landets alla hörn. 

SMSlån betydde att hela ansökan och processen skedde via SMS. Långivaren godkände eller nekade snabbt ansökningarna utan några kontroller. Det förändrades enligt lag 2014, men SMSlån är fortfarande ett snabbt lån med ett enkelt sätt att kontakta långivaren. Det var på senare år SMSlånen började kategoriseras med snabblån, smålån och mikrolån då tekniken utvecklades och en onlineansökan blev möjlig. Skillnaden mellan SMSlån och snabblån är att du med snabblån kan låna betydligt mer och med längre löptid.

Konsumentkreditlagen trädde i kraft år 2014, en ny lag där alla långivare var tvungna att stå under tillsyn av Finansinspektionen och följa lagen om kreditgivning, vilket ledde till att kreditupplysningen blev ett krav. Det innebar hårdare kontroller av kundens ekonomiska situation, men det ställer också krav på långivaren. Lagen infördes för att hålla marknaden fri från oseriösa låneaktörer och för att minska antalet individer som inte kunde betala tillbaka sina skulder. Efter att lagen trädde i kraft kunde man se en markant minskning av nya ärenden som hamnade hos Kronofogden. 

Tio år senare så har SMSlån följt med teknikens utveckling och det har blivit allt mer populärt att låna online, vilket har gett en större tillgänglighet av lån. De flesta snabblånen är idag utan UC, vilket innebär att kreditupplysningen tas från ett annat företag än Upplysningscentralen. Det gör att kreditförfrågningarna inte registreras hos UC. Därmed blir det lättare för dig att få bättre villkor på stora, framtida lån som utfärdas från någon av de stora bankerna via UC. 

Idag finns det dessutom massvis med jämförelsetjänster där man kan hitta olika lån. Du kan enkelt jämföra snabblån utan UC på lanutanuc-guide.se för få en grundlig överblick över dina möjligheter innan du bestämmer dig för att teckna ett lån. Med de mer strikta kraven för långivarna har den snabba låneverksamheten utvecklats och blivit en mer trygg marknad för båda parter. Det är också positivt då lagen hindrar de personer som kanske egentligen inte har råd att låna, hjälp genom att stjälpa.

Det är inte konstigt att snabblån utan UC har blivit ett av det populäraste lånen på marknaden. Lån utan UC är ett snabbt och enkelt sätt för dig att låna en liten summa vid brådskande behov. Med snabblån kan du få svar inom några minuter och pengarna kort därefter. Därför anses det vara den snabbaste och enklaste formen av konsumentlån på lånemarknaden. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.