Hemtjänstpatrullen hjälper räddningstjänsten fullt ut

Carola Täck, Gunilla Hagman, Christina Davidson, Karin Dahlström och Micael Wernström. - Foto: Faton Pasho

Nattpersonalen ökar tryggheten och breddar kompetensen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i september förra året som Nybro kommun kunde, efter ett och ett halvt års utbildning sjösätta sitt projekt med första insats resurs, FIR för att öka tryggheten runt om i Nybro kommun.

Själva idén handlar om att när SOS får ett larm om en trafikolycka, brand eller medvetslös person anropas hemtjänstens nattpersonal för en eventuell första insats. Om de finns i närheten av olyckan kan de göra en första insats innan polis, ambulans eller räddningstjänst kommit till platsen. Dock prioriterar hemtjänstens personal alltid sina egna kunder först.

I ett och ett halvt år fick personal inom hemtjänst natt en grundläggande utbildning i hjärt- och lungräddning, första hjälpen, utbildning av hjärtstartare, brandutbildning, trafikutbildning och kommunikationssystem. Dessutom har de tränat scenarier för brand, medvetslös person och trafikolycka.

Nattpersonalen fick även nya bilar som bland annat utrustats med varningsljus, reflexer, hjärtstartare, brandsläckare och kommunikationsutrustningen radion Rakel.

Efter en tids testande kommer verksamheten från och med den 24 april att vara igång i full skala.  

– Jag har fått kunskaper som jag har med mig i vardagen oavsett om det är på jobbet eller privat. Med utökad kompetens ser jag också möjlighet att fler intresserar sig för yrket och att vi får högre status. Vi har ett stort ansvar, säger Gunilla Hagman, undersköterska i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar