Laddar

Här vill femklövern bygga ett nytt Trygghetsboende

Femklövern har siktet inställt – här är platsen de vill bygga ett nytt trygghetsboende på.

delningar

Alla partier verkar vara överens men frågan var ett nytt trygghetsboende ska placeras har diskuterats flitigt under den senaste tiden.

Så sent som i början på oktober gick oppositionsrådet Mikael Svanström ut med att Socialdemokraterna vill bebygga Awestomten med ett nytt trygghetsboende.

Under tisdagen gick den styrande femklövern med kommunalråd Christina Davidson (C) i spetsen ut med att partierna vill se ett kombinerat trygghetsboende och ett nytt äldreboende vid kvarteret Tor, intill kulturhuset Kristallen. 

– Vi blir allt fler äldre och all statistik visar på ett ökat behov av fler äldreboende och trygghetsboenden i Nybro, säger Christina Davidson och fortsätter.

– Omsorgsnämnden har under en längre tid haft svårt att verkställa bifall till särskilt boende utan att det föregåtts av en längre väntetid för den enskilde.

I höstas gick Konsultföretaget Ensolutions ut med en prognos som visar att Nybro kommun behöver 59 nya platser till 2030.

– Detta är obeaktat av den kösituation som råder för närvarande och Kvarnbackens ökning med ytterligare 17 platser. Det ackumulerade behovet prognostiseras kvarstår och kön kommer återigen att uppstå om inte fler boendeplatser byggs, säger Bodil Johansson (C). 

– Utifrån omsorgsnämndens framställan om fler platser inom äldreboende och de två medborgarförslag som ställts till kommunfullmäktige om behov av Trygghetsboende så ser vi en samordning av dessa boendeformer vara en bra lösning, säger Christina Davidson.

Den framtida byggnationen ska enligt femklövern att upphandlas externt.

– Kommunen har i dag mycket lån och har redan slagit i lånetaket för länge sedan. Ser vi på prognosen så kommer vi behöva att investera i såväl nya skolor som gator. Det gör att vi inte kan ta lån för att bygga själva, säger kommunalrådet och fortsätter.

– Vi har haft kontakt med flera intressenter under åren som vill komma och bygga i Nybro så det ser ljust ut.

Femklövern har skissat fram 100 nya platser på kvarteret Tor, där cirka 40 av dessa ska vara trygghetsboenden till äldre.

– Vi behöver komma igång snabbt och tidsplanen är att fatta beslut under våren. Tanken är att det ska vara klart med en upphandling av vem som ska bygga vid årsskiftet ungefär, säger kommunalrådet och fortsätter.

– Det är nödvändigt att vi kommer igång snabbt. Anledningen till att det blev kvarteret Tor bakom Kristallen är för att detaljplanen tillåter bostäder där samt att det är det ett bra och centralt läge för de som kommer bo där i framtiden.

Satsningen på ett nytt Trygghetsboende i kommunen kommer nära inpå valet 2018, men att det ska vara något valfläsk är det absolut ingen talan om, medger Christina Davidson.

– Det här är absolut inget valfläsk utan den krassa verkligheten. Vi behöver göra den här investeringen och vi behöver göra den nu, säger Davidson (C).

– Flera partier gick på val med löftet om att bygga ett nytt trygghetsboende, så det känns bra att äntligen sätta ner foten och se till att det blir gjort, säger Jimmy Loord (KD). 

  Kommunalråd Christina Davidson (C) diskuterar med Mildred Persson (M) och Monica Ljungdahl (M). Foto: Faton Pasho

Hur blir det med parkeringsfrågan om nu kvarteret Tor ska bebyggas? – Den frågan har vi också diskuterat och tagit fram skisser på, men inget som är klart eller klubbat. Vi har tittat på möjligheten att använda parkeringen vid Rydéns, en parkering vid Paradisskolan, vid andra sidan Järnvägen samt har kollat möjligheten med en privat parkering där fotostudion ligger idag, säger Christina och avslutar med.

– Jag har varit ute och gått sträckorna till dem tilltänkta parkeringarna och det är inte mer än 200 meter bort från kvarteret Tor.

 

Relaterade artiklar