Här är skatterna som snart kan höjas

Sofia Linder, chefsekonom på Skattebetalarna. Foto: Skattebetalarna, Simon Hastegård / Bildbyrån.

"Det skulle innebära chockhöjd skatt för en majoritet av landets hushåll", varnar Sofia Linder på Skattebetalarna.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är tid för partierna i regeringen att börja diskutera en skattereform.

Nyligen rapporterade vi om hur finansminister Magdalena Andersson (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf har visat på att man har olika syften med skattereformen.

Annie Lööf (C) har uttryckt att syftet med skattereformen är att sänka skattetrycket, medan Magdalena Andersson (S) menar att det inte stämmer och att den nya stora skattereformen kommer att innehålla skattehöjningar såväl som sänkningar.

Branschorganisationen Skattebetalarna varnar nu för att reformen kan slå hårt mot privatpersoner och näringsliv.

Bland annat tror chefsekonom Sofia Linder att fastighetsskatten som avskaffades 2008, kan införas igen.

– I en större skatteöversyn skulle det mycket väl kunna bli att den gamla fastighetsskatten dyker upp igen. Det finns en del inom S som talat varmt om detta och man är starkt påhejade av V. Det skulle innebära chockhöjd skatt för en majoritet av landets hushåll och skaka om bostadsmarknaden rejält. Liberalerna har dessutom uttalat att de kan tänka sig en högre fastighetsavgift, säger Sofia Linder till Dina Pengar.

Enligt Linder kan även arvs- och gåvoskatt, samt förmögenhetsskatt återinföras, vilket skulle påverka både individer men också småföretag och investeringar i näringslivet.

– (Det är, red.anm) gamla skadliga skatter som riskerar att komma tillbaka, säger hon till Dina Pengar.

Enligt Linder finns det även en stor risk för ytterligare höjningar av bensinskatten, då M och KD:s frysning av överindexeringen av skatten stoppas.

Dina Pengar skriver även att elskatten förväntas höjas, kemikalieskatten förväntas att både höjas och utökas till att gälla även kläder och skor. Även momsen förväntas höjas, samt att det kan införas både kilometerskatt på tunga fordon och personbilar.

Sist men inte minst kan Magdalena Andersson (S) komma att införa någon form av ny bankskatt.

– Magdalena Andersson har sagt att hon gärna ser höjda kapitalskatter och då även en höjd beskattning på finanssektorn så det finns risk för en ny form av bankskatt. Förra gången regeringen ville införa en bankskatt bidrog det till att Nordea flyttade sitt huvudkontor, säger Linder till Dina Pengar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar