Handla smart och laga budgetvänlig mat för att sänka matkostnaderna

9 januari 2023

Laga god mat behöver inte kosta skjortan, men det kan vara en utmaning att balansera matbudgeten och samtidigt hålla sig till hälsosamma och varierande måltider. Den här artikeln kommer ge dig tips för hur du kan spara pengar i köket och samtidigt njuta av god och hälsosam mat varje dag.

1. Gör en matsedel och planera dina inköp

Ett enkelt sätt att spara pengar är att ha en tydlig plan och bara köpa det man behöver. På så sätt undviker man både att köpa för mycket mat, som sedan behöver slängas, och att köpa sådant man egentligen inte behöver.

Om man trots allt köpt hem för mycket av något livsmedel, kanske någon grönsak, kan det vara en bra idé att hitta ett recept där det ingår inför nästa veckas matsedel.

Vi rekommenderar att du alltid har koll på extrapriser, även om det kan leda till att man köper sådant man egentligen inte behöver. Kolla upp veckans extrapriser i förväg och planera för att laga maträtter där dessa ingredienser ingår.

2. Laga mycket mat och ta vara på resterna

Många ingredienser har billigare kilopris om de köps i storpack, eller så finns de helt enkelt inte i små förpackningar. Köper man storpack när man egentligen bara behöver en liten del av det är det stor risk att man slänger resten.

En enkel lösning är att laga dubbel sats av receptet. På så sätt får man mat över att antingen ha till lunch nästa dag eller frysa in för att ha en enkel middag en annan dag.

Oavsett varför man fått rester över är det viktigt att ta vara på dem. Genom att äta middagsrester till lunch istället för att äta ute kan man spara mycket pengar.

3. Köp mat som är i säsong

Ett annat hett tips är att köpa mat som är i säsong. Denna mat kräver mindre energi för att odlas. Mat som är närproducerad fraktas dessutom mycket kortare sträcka innan det hamnar i affären.

Detta innebär att mat som är i säsong, särskilt närproducerad mat, är bra både för miljön och för plånboken.

Det finns alltså flera sätt att minska på matkostnaderna och få mer pengar över till annat. Planera dina måltider mer medvetet och tänk på dessa tips.