Laddar

Händelserik säsong väntar när förening jubilerar

På tisdag slår Madesjö-Örsjö-Kristvalla hembygdsförening upp portarna för en ny säsong som har massor att erbjuda. Ett stort 60-årsfirande, levande museum och ett bildarkiv från folkskolorna runt om.

delningar

Hembygdsföreningen Madesjö-Örsjö-Kristvalla öppnar upp portarna vid hembygdsmuseet i Madesjö på tisdag samtidigt som en ny säsong med massvis med aktiviteter väntar.

– Vi har massor med aktiviteter i år. Vi som föreningen firar 60-år. Vi kommer ha ett levande museum den 11 juli och vi har börjat samla in ett bildarkiv från folkskolorna runt om i trakten, säger Kenneth Petersson, ny ordförande i hembygdsföreningen.

Föreningen Madesjö-Örsjö-Kristvalla bildades 1957 där prästen Lennart Fröler var den första ordförande i hembygdsföreningen. Sedan dess har det hänt otroligt mycket men inget har glömts bort.

– Här i hembygdsmuseet i Madesjö går det att följa utvecklingen från starten 1957 till i dag. Vi har bland annat Madesjö-dräkten som hänger här av Annie Lidberg. Så det går att återuppleva årtionden i deras bästa karaktär, säger Kenneth Petersson och fortsätter.

– 60-årsfirandet kommer vi att fira ordentligt den 28 augusti när Madesjödagen går av stapeln. Vi har skickat en inbjudan till några av Lennart Frölers barn, så vi får se om de kommer för att medverka vid firandet.

I samband med öppningen den 20 juni kommer en utställning om bygdens skolor att finnas. Tanken är att samla in bilder på så många skolor från trakten som möjligt, då folkskolan i Sverige fyller 175 år. 

– Första delen är redan klar och kommer att finnas vid museet när det öppnar på tisdag. Tanken är att samla in bilder på skolor som finns och som inte finns för att göra en utställning av det. I dag vet vi om ett 15-tal skolor som har funnits i området Madejsö-Örsjö-Kristvalla men vi vet också att det finns fler, säger Kenneth.

Under en kväll, den 11 juli kommer museet att byta ut alla dockor mot levande människor. Detta för att skapa en känsla av hur det var förr.

– Det är väldigt uppskattat av besökarna som kommer hit. Man får följa med in i de olika miljöerna som fanns förr, som till exempel ett husförhör, avslutar Kenneth.

Museet öppnar den 20 juni och kommer ha öppet alla dagar mellan klockan 13 och 17 förutom måndagar.