Laddar

Han ska springa ett maraton på Antarktis

Minus 35 grader. Det är mycket möjligt att den temperaturen råder när den förre Nybrobon Håkan Jonsson springer maraton på Sydpolen nästa år. Men redan till hösten genomför han ett maraton – i Jordanien. "Jag vill springa på platser jag inte varit tidigare", säger han

delningar

Håkan Jonsson växte upp i Nybro och arbetade som journalist på Östra Småland fram tills dess att han flyttade till Halmstad. Flytten till västkusten kom till efter att att han träffat sin vackra fru, som han själv beskriver det. Sedan dess har han varit Halmstad trogen men kopplingen till Nybro, den har funnits kvar.

– Jag är i Nybro en gång i månaden ungefär och träffar min mor. Hon bor där och har gjort det i alla år. Men nu bor jag på kärleken (en äldre stadsdel i Halmstad), säger Håkan till 24Nybro.

Håkan Jonsson är en man som varit med om mycket. Han har rest över hela jordklotet och det var faktiskt på en resa till Indien som han träffade sin fru. Ett intresse han har, och som han har haft under en lång tid, det är att springa maraton. Nu har han inställt på att bli en av medlemmarna i ”The 7 Continents Maraton Club”.

– Det är en exklusiv klubb. Den dagen jag kommer med där kommer det kännas stort. Men jag ska med, det har jag bestämt.

 

Tillsammans med sin son Andreas ska han bege sig på ett spännande äventyr till Antarktis. Ett äventyr som kostar de båda lite drygt 300 000 kronor men där han belönas med ett medlemskap i den exklusiva klubben om han tar sig i mål. Men ”Antarctic Ice Marathon” är ingen dans på rosor, berättar han.

– En bekant till mig från Finland har sprungit loppet och han har beskrivit loppet för mig samtidigt som jag läst en del. Det är under tuffa förhållanden man genomför loppet. Men det är klart att det blir en härlig utmaning. Det är lite annorlunda att det är dresscode för att få sätta sig på planet.

Dresscode? – Ja, det innebär alltså att du måste vara rätt klädd för att få åka till Sydpolen och få delta i det här maratonloppet. Exempelvis måste du springa med speciella skor som har fasta dobbar och vara rätt klädd.

Far och son hade siktet inställt på att delta på Sydpolen redan under 2016 men så blev det till sist inte då det redan var fullt. Istället har de anmält sig till loppet år 2017 – men trots det kommer det att bli ett annat spännande maratonlopp.

– Jag kommer springa ett ökenmaraton i Petra i Jordanien till hösten. Där är det 35 grader varmt när man springer.

Det måste vara påfrestande? – Jo, det är klart att det är. Men jag far inte så illa av värmen. Men visst tar det tid att ta sig runt och man får bälga i sig mycket vätska. Jag har alltid velat besöka den här staden och nu passade det bra, säger äventyrsmannen med rötterna i Nybro.

Hur känns det att genomföra de här loppen tillsammans med din son? – Det är häftigt. Han brukar vänta på mig så vi tar oss över mållinjen samtidigt. Vi har sprungit på Kinesiska muren och i Rom tillsammans tidigare. Men jag är ju en gammal gubbe och han är bara 30 år. Han är snabb men samtidigt snäll och väntar på sin gamla far.

Tillvardags var Håkan röntgenläkare men han har nu nått pensionsåldern. Att han skulle slå sig till ro för att han är pensionär, det är föga troligt. Programmet är rätt pressat, säger han.

– Jag jobbar dels två veckor i månaden för ett internationellt företag i Sidney som jag läser röntgenplåtar åt. Sedan arbetar jag för ett privat företag en vecka i månaden. Men den sista veckan, då försöker jag ta det lugnare.

Hur mycket hinner du träna? – Jag försöker träna varannan dag. Det blir mest löpning och inte så mycket styrketräning. Jag har inga ambitioner att det ska gå fort när jag springer Maraton utan för mig handlar det om en upplevelse. Jag vill alltid springa på platser där jag inte varit tidigare. Jag skulle exempelvis aldrig få för mig att springa ett Maraton på Öland, där har jag varit, säger han.

Här är Håkan Jonssons alla maraton: 2000: Stockholm.

2000: Kalmar (maraton som avslutning på Ironman).

2006: Great Wall (på kinesiska ­muren, öster om Peking).

2010: Kilimanjaro.

2011: Sydney.

2012: Buenos Aires.

2013: Paris.

2013: New York.

2014: Rom.

2015: Kapstaden.

Källa: Hallandsposten