Laddar

Han blev årets Orreforsare 2016

Att driva pizzeria i Orrefors är inga problem. I alla fall inte om man heter Zeyad Al-Beyati och har lärt känna alla som bor i samhället. Nu har han blivit tilldelad utmärkelsen "Årets Orreforsare"

delningar

Sedan 1996 har utmärkelsen Årets Orreforsare delats ut. Den förste att få priset var Ivar Andersson för sitt återskapande av miljön vid Hålsdammen. Nu, precis 20 år senare har priset tilldelats Zeyad Al-Beyati vid Orrefors Pizzeria.

– Zeyad blev en självklar kandidat. Han har alltid ett leende på läpparna och har hållit igång pizzerian här i Orrefors under många år nu. Det är viktigt med en sådan här mötesplats, säger Andreas Johansson från Orrefors Samhällsförening.

Priset delades ut inne i Orrefors Pizzeria och det var mitt under lunchen och det rådde inget tvivel om att verksamheten snurra på bra.

– Vi låter han baka färdigt pizzan, sa Andreas och Zeyad skrattade bakom disken.

Zeyad, hur känns det här? – Det känns jättebra. Jag är jätteglad. Jag har drivit pizzerian sedan 2011 och allt har blivit bättre år för år. I början var det tungt men nu handlar många här. Framförallt nu när turisterna snart börjar komma.

Vad är nyckeln till att lyckas driva en pizzeria i Orrefors? – Orrefors är inte så stort. Alla känner alla och jag har fått en bra kontakt med alla som bor här. De har hjälp mig mycket. När jag öppnade här hade pizzerian varit stängd i några år och jag kunde knappt någon svenska. Alla här i Orrefors har hjälpt mig.

Zeyad flyttade till Nybro och Sverige 2009 från Irak där han arbetade som bilmekaniker. I Nybro extrajobbade han sedan på ett antal pizzerior samtidigt som han jobbade heltid på GN Industri.

– Jag har fått jobba hårt. Det är något jag lärde mig när jag kom till Sverige: Här är det hårt jobb som gäller för att lyckas. Jag har jobbat hårt och nu fungerar den här pizzerian mycket bra.

För drygt ett år sedan satsade Zeyad ytterligare. Han tog över den tidigare Sveakiosken och gjorde pizzeria av den. Men i mars beslutade han sig för att sälja den.

– Jag tror den nya ägaren kommer göra något bra, absolut. Folk trodde ett tag att jag hade gått i konkurs. Så var det verkligen inte. Pizzerian gick bra, säger Al-Beyati.

Årets Orreforsare är en mycket omtyckt person. Det råder det inget tvivel om. Maria Rudström, också hon från Orrefors samhällsförening menar att det nästan blev jubel när förslaget om att tilldela Zeyad priset.

– Det var inga tveksamheter. Alla sa ja, förklarar hon.

Förra året fick Andreas Ekberg och Hans Bengtsson vid Royal Design priset för sin etablering i samhället.