Hälsofarlig kondition ska lösa via skolan

Politikern vill se fler idrottstimmar i skolan efter ny alarmerande studie.

delningar

I onsdags publicerade nyhetsbyrån TT en nyhet om att 46 procent av svenskarna i yrkeslivet har en hälsofarlig dålig kondition. Andelen har ökat dramatiskt sedan mitten av 90-talet, visar en stor studie gjord vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, något som Nybrobon och Riksdagspolitikern Jimmy Loord (KD) reagerar starkt på.

– Det är en oroande rapport och det är tydligt att samhället behöver agera. Det handlar om individers hälsa och välmående men det kan också i slutändan innebära ökade samhällskostnader som följd av att vi blir allt mer stillasittande. Vi behöver tidigt lägga grunden för en god kondition och en god allmänhälsa, säger Kristdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Jimmy Loord som vill se fler idrottstimmar i skolan.

– Vi konstaterar att våra elever har mindre schemalagd idrott än elever i många andra europeiska länder. Efter våra påtryckningar har den förra regeringen gått med på att nu höja antalet idrottstimmar i grundskolan från 500 till 600 timmar. Vi välkomnar ökningen av antalet timmar men konstaterar samtidigt att vi inte är nöjda. Kristdemokraterna vill gå ett steg längre än alla andra partier och öka antalet idrottstimmar till 700, säger Loord

Jimmy Loord ser en koppling mellan försämrad kondition och psykisk ohälsa och menar att skolan har en viktig roll.

– Alla tjänar på en god allmänhälsa och i skolan har vi möjlighet att lägga grunden för en sund livsstil. De skolor som idag har lagt in mer rörelseaktiviteter i skolan noterar hur eleverna både presterar bättre och mår bättre. Denna koppling känner vi väl till och därför finns det all anledning att lägga en grund för god hälsa och livsstil redan i skolan. Vi kommer därför fortsätta arbetet för att införa ytterliga fler idrottstimmar i skolan, avslutar Jimmy loord (KD) 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar