Granskning kastar ljus på verksamheters fusk

I Kalmar län har verksamheter på totalt sju orter kontrollerats. Foto: Pixabay / Andreas Norinder

Skapar sig konkurrensfördelar genom att begå brott.

Du har reagerat på denna nyheten

delningar

Myndigheter i Kalmar län har under våren undersökt olika företag. Kontrollerna är menade att hindra verksamheter från att fuska och till exempel bedriva en illegal försäljning.

– Vi vet genom våra kartläggningar att det finns företag som skapar sig konkurrensfördelar genom att begå brott. Det är viktigt att myndigheter i nära samverkan bedriver kontroller av aktörer inom service och detaljhandel. Det är så vi kan motverka verksamheter som styrs av svarta pengar och svart arbetskraft, säger Peo Söyseth, operativ chef i polisområde Kalmar-Kronoberg i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

Ett exempel ges som berättar att det i en kontroll återfanns dopningspreparat på ett ställe där tobak såldes. Vid andra tillsyner framkom det att vissa tobakshandlare sålde illegala produkter som varken var skattade eller korrekt märkta.

Det verkar som att granskningarna ger effekt. Länsstyrelsen uppger att upptäcktsrisken förebygger brott. I bland annat Kalmar, Nybro och Emmaboda har man kontrollerat att lagar och regelverk gällande exempelvis skattebetalningar och sjukersättningar efterföljs. Syftet med granskningarna är att företagare ska kunna konkurrera likvärdigt.

– Det var förra året som sju myndigheter i länet beslutade att samverka för att effektivisera brottsbekämpande insatser med syfte att bättre kunna upptäcka brott och minska kriminellas möjligheter att begå brott, berättar Viktor Haglind som är samordnare för brottsförebyggande vid Länsstyrelsen Kalmar län, i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar