I samarbete med annonsör

Gran Canarias pärlor

Foto: Pixabay

Gran Canaria har i årtionden varit ett av de resmål svenskar föredrar. Här finns det fler än 80 stränder, allt från ganska otrevliga stränder med vass lavasten till underbart dolda remsor av mjuk sand.

delningar

Men ön har mycket mer att erbjuda bortom stränder. Det finns en oändlig lista över vad man kan se och göra på Gran Canaria och i staden Las Palmas. Här kommer några tips på fantastiska saker man kan göra under sin vistelse på ön.

Roque Nublo

Precis i mitten av ön ligger denna stenformation som är väl värd ett besök. Den relativt korta vandringen upp till detta omedvetna landmärke kan bli varm, så ta med vatten att dricka eller köp något vid parkeringen. Klippan i sig är 80 meter hög och 1 813 meter över havet. Roque Nublo är egentligen inte den högsta punkten på ön, men med sitt utsatta läge är det helt klart den mest framträdande. Man kan njuta av panoramautsikt över precis hela ön från toppen av klippan, och det läskigt månlika landskapet är fascinerande. Roque Nublo är en vulkanisk sten, och skyddad av UNESCO som ett naturligt monument. Klippan skapades efter ett vulkanutbrott för cirka 4,5 miljoner år sedan. Roque Nublo är den mest populära destinationen på Gran Canaria för vandrare, och är en idealisk upplevelse för alla som vill se den underbara utsikten.

Lyxiga boenden på Gran Canaria

Många av hotellen och turist-resorterna på Gran Canaria är fulla av svenskar, och på många håll kan man till och med beställa mat på svenska. Därför är det många som föredrar att hyra boende genom Interhome.se i stället. De har både villor och lägenheter som passar från allt till ensamresenären till den stora gruppen som reser tillsammans, och man kommer mycket närmare lokalbefolkningen. Man får uppleva landet på ett helt annat sätt när man håller sig borta från turist-komplexen, och det kan i många avseenden ge en mycket bättre reseupplevelse.

Maspalomas

Maspalomas är den näst längsta stranden på Gran Canaria, och är främst känd för sina vidsträckta sanddyner som ofta syns på bild på reseguider för Kanarieöarna. Stranden är 8 kilometer lång med kolossala sanddyner, och sträcker sig ytterligare 3,5 kilometer inåt landet. Sanddyner är dock ett ömtåligt ekosystem, och måste besökas med omsorg. Det finns tre vandringsleder tillgängliga för nyfikna besökare, med skyltar och information på informationsplatsen vid Playa del Inglés. Man kan även rida kamel i öknen och stanna vid en lagun som har färskt, kristallklart vatten. Efteråt är det skönt att svalka sig med en sorbet i skuggan av den magnifika fyren vid Maspalomas. Strandpromenaden är helt rätt plats för att se solnedgången, och om du har tur så kommer du att se strandens sand-artist som skapar sin nästa skulptur.

Jardín Botánico Viera och Clavijo

I nordöstra Gran Canaria, i Tafira Alta, är det tydligt att Gran Canaria inte är så öde och torrt som det verkar vi första anblicken. I Jardín Botánico Viera och Clavijo, den botaniska trädgården, visas öns endemiska växter tillsammans med en del importerad flora. Bysterna av José de Viera och Clavijo, de spanska botanisterna som hade en idé om att öppna en botanisk trädgård på Kanarieöarna, välkomnar alla besökare. Trädgården har samlat cirka 500 slags växter, inhemska till Kanarieöarna och de andra öarna i området, med många kaktusar och suckulenter. Trädgården bidrar kraftigt till program för artskydd genom sitt forskningsarbete. Dess faciliteter inkluderar ett bibliotek och laboratorier, och de publicerar också tidningen Botánica Macaronésica. Trädgården är öppen mellan 9-18 varje dag.

Vegueta

Vegueta är en gammal 1500-tals stad, full av minnen och hemliga historier om sjöfart. Den är byggd i traditionell spansk arkitektur, med kullerstensgator och gamla hus. Vegueta har inte en enhetlig stil, eftersom den byggdes enligt en rad stilar och perioder från sengotiken till renässansen. Katedralen Santa Ana, Museet för helig konst och konstgalleriet Centro de Cultura Contemporánea San är riktiga sevärdheter. Här hittar man även Casa de Colon, tillägnat Christopher Columbus liv. Efter en promenad i stan går man till en av de traditionella restaurangerna och provar en typisk kanarisk tapas, såsom papas arrugadas och pata de cerdo, eller några av de lokala ostarna.

Stjärnskådning

En av de mer ovanliga sakerna att göra på Gran Canaria är att stjärnskåda. Kanarieöarna är en av de bästa platserna i världen för att se stjärnor, tack vare den klara himlen - som faktiskt skyddas av lagen om den astronomiska kvaliteten hos IAC-observatörerna. För att göra din semester till Gran Canaria ännu mer minnesvärd, gå upp på en klippa på kvällen och lägg dig på marken för att titta på stjärnorna i stället för att gå till en bar. Det bästa stället att se flest stjärnor är på den sydvästra delen av ön där det är låga föroreningar och hög höjd - den perfekta kombinationen. Mer specifikt erbjuder både Temisas observatorium och Roque Saucillo Astronomy Center stora resurser för stjärn-gallerier. De har experter till hands för att peka ut specifika konstellationer och svara på eventuella frågor besökare har.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.