Laddar

Gör bilen redo för våren

Nu är våren äntligen här! Många bilägare ser fram emot att få glida fram utan dubbdäck på torra vägar. Och då vill man förstås ha en riktigt vårfin bil som är redo för en fartfylld sommarsäsong. Grus och smuts ska bort och sommarsulorna på. Ge bilen lite extra uppmärksamhet så håller den längre och du kan köra säkert.

delningar

Vintersäsongen sliter ofta hårt på bilen när den utsätts för salt, fukt och grus. Så i samma veva som sommardäcken åker på passar det bra att ge motorn lite extra omtanke genom att kolla oljan. Det kan också vara bra att kontrollera lufttrycket i sommardäcken och att bromsarna funkar som de ska.

– Vi rekommenderar att kontrollera bromsarna flera gånger under året. Det gör man genom ett kraftigt tryck på fotbromsen och hålla den nere. Om bromsen känns stum och stannar ungefär halvvägs ned fungerar den som den ska, säger Mats JohanssonHolmgrens Bil i Oskarshamn.

Senvintern med töväder och slask medför ofta att mycket lera och smuts följer med in i bilen. Att göra en riktig storrengöring brukar kännas välbehövligt när våren äntligen kommer och det blir torrare ute. Dessutom håller bilen längre och rostangrepp minimeras.

Har man inte lust eller möjlighet att själv tvätta bilen är det en god investering att lämna in bilen på rekonditionering.  Då får man dessutom motorn tvättad och bilen polerad och vaxad så den gnistrar i vårsolen.

Mats Johansson rekommenderar ett gammalt husmorsknep för att få en fräschare doft i bilen.

– Om bilen luktar lite unket efter en lång vinter kan du ställa dit ett glas med ättika över natten, det tar bort dålig lukt och gör att bilen får en ny trevligare doft.

Holmgrens Bil önskar alla en härlig trygg bilsommar!

Ett sista tips! Kolla att bultarna sitter säkert på sommardäcken.