Gammal affär kan bli bostäder

Ordförande i Nybro Bostad, Karin Helmersson, Lars-Gunnar Hellström, Christer Björklund och kommunalråd Christina Davidson. - Foto: Faton Pasho

Fond kan komma att möjliggöra bostadsbyggande på landsbygden.

delningar

Han har under en lång tid funderat på hur han ska få landsbygden att leva upp med nya bostäder. Efter en kort fundering ringde den lokala entreprenören Christer Björklund från Kristvallabrunn politikern Lars-Gunnar Hellström (C).

– Vi måste rätta upp saker bland våra små tätorter. Det måste hända någonting, för just nu känns det som att landsbygden har glömts bort, säger han, när vi står vid den gamla butiksfastigheten på Meltorpsvägen i Kristvallabrunn och fortsätter.

– Jag kontaktade Lars-Gunnar för att se vad kommunen kan göra i utformningen av bostäder på landsbygden.

Den gamla butiksfastigheten på Meltorpsvägen har sedan många år tillbaka stått alldeles tom och håller på att förfalla. Nu funderar entreprenören Björklund på att bygga fem till sex nya lägenheter i fastigheten men har stött på hinder.

– Trots att vi har allting klart med fastighetsköp och byggkostnaderna så har vi ett problem och det är detaljplanen. Så som det ser ut i dag så skulle kostnaden att ändra på den spräcka våra kalkyler och det skulle få hela projektet att falla, säger han.

Efter att Björklund och Hellström (C) talats vid om problemet kring detaljplansändringen, spred politikern budskapet vidare till övriga partikamrater, som till slut kom fram med ett förslag.

– Vi skapade nyligen en landsbygdsfond på tre miljoner kronor för specifika behov på landsbygden. Om pengar kan tas ur den för att täcka kostnaderna för detaljplansändringen kan projektet genomföras, vilket skulle ge en skjuts i landsbygdsutvecklingen, säger kommunalråd Christina Davidson (C) och fortsätter.

– Dock har vi inte fastställt några riktlinjer för fonden än utan det tas upp i kommunstyrelsen först i september.

Om riktlinjerna skulle tillåta att pengarna använts på detta sätt, menar partiet att även övriga aktörer på andra landsbygder skulle ges möjlighet att söka pengar ur fonden för att bygga bostäder.

– Det här skulle öppna upp för övriga aktörer, så som bostadsbolaget att våga satsa mer på landsbygden, säger Lars-Gunnar Hellström.

– Jag ser inga som helst hinder för att vi, efter bostadsprojektet på fastigheten Vulkanus i centrala Nybro, tittar på olika bostadslösningar ute på landsbygden, avslutar Nybro Bostads ordförande Karin Helmersson (C).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar