Fysiskt våld och kränkande behandling mot dementa i flera år – myndighet granskar kommunen på nytt

Monica Antonsson, Carina Leijon och Christina Davidson (C) under pressträffen i december. - Foto: Faton Pasho

Undermålig utredning av våld mot äldre.

delningar

Det var i början av december förra året som det uppdagades att anställda på ett äldreboende i Nybro kommun utfört kränkande behandling mot äldre i form av fysiskt våld, psykiska övergrepp och försummelse under flera år.

Nu får Nybro kommun inte godkänt för sin lex Sarah-utredning av allvarliga missförhållande på boendet för dementa av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), skriver nyhetsbyrån Sirén.

Myndigheten menar att kommunen missat flera viktiga punkter i sin utredningsplikt.

"Utifrån vad som framkommit i nämndens anmälan och utredning enligt lex Sarah bedömer IVO att situationen är allvarlig utifrån brukarnas möjligheter att få de insatser de har behov av samt trygghet och säkerhet i boendet", skriver myndigheten och fortsätter.

"Det framgår av utredningen att missförhållandet har varit känt av samtliga medarbetare och troligtvis även av chefer på den egna enheten. Anhöriga har reagerat på personalens bemötande och det har förekommit rykten på närliggande enheter att det förekom övergrepp på den aktuella enheten. Enligt utredningen har samtliga i personalgruppen åsidosatt sin rapporteringsskyldighet enligt lex Sarah och missförhållandet har inte uppmärksammats av ansvariga chefer."

Enligt IVO finns det brister i nämndens analys av bakomliggande orsaker och har därför beslutat att följa upp ärendet i en ny granskning av kommunen under våren.

"IVO bedömer att nämnden inte har fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet. Mot denna bakgrund har IVO öppnat ett nytt ärende för fortsatt granskning", avslutar myndigheten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar